Бившият пилот във Формула 1 Николас Латифи обяви, че прекъсва състезателната си кариера.

29-годишният канадец от ирански произход обяви решението си в профила си в една от социалните мрежи.

"В началото на годината реших, че няма да правя състезателни планове за 2023 година – написа Латифи. – Реших в близко бъдеще да тръгна по друг път. Винаги съм се интересувал от света на бизнеса и непрекъснато съм повтарял, че ако не бях станал пилот, бих учил в университет. При възможността да си взема почивка от състезанията, реших да получа университетска степен по икономика и да се концентрирам върху нещо, което да промени бъдещето ми. Винаги съм планирал да получа такава степен след края на състезателната ми кариера, дори ако съм на много повече от 30 или 40 години.

В началото на годината реших да уча и започнах да отделям повече време в бизнес-училище, да се подготвят за университет. Беше доста сложен процес, който ми отне доста месеци. Всеки, който е минавал по такъв път знае за какво говоря. След сериозно петмесечно пътешествие съм щастлив да съобщя, че вече съм част от Лондонското бизнес училище и започвам обучението си през август“.

Николас Латифи побърза да уточни, че не се разделя завинаги със състезанията.

"Всичко това не означава, че се разделям завинаги със състезанията – написа още бившият пилот. – Състезанията бяха моят живот 13 години и продължавам да се отнасям към тях със същата страст. Този сезон не съм пропуснал нито едно състезание във Формула 1. Въпреки това почувствах, че точно сега е най-подходящият момент да опитам нещо ново, друг път. С нетърпение очаквам следващото приключение и искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха в кариерата ми“.

Николас Латифи бе пилот на "Уилямс“ между 2020 и 2022 година, като успя да спечели 9 точки в най-бързата надпревара. Най-доброто постижение на канадеца бе седмо място в Гран при на Унгария през 2021 година. Той е и вицешампион във Формула 3 за сезон 2019 година.