Олимпийската шампионка в скок на дължина Малайка Михамбо от Германия ще пропусне Световното първенство по лека атлетика в Будапеща следващият месец.

Михамбо няма да има шанса да се бори за трета поредна световна титла в дисциплината заради контузия.

От екипа, с който работи атлетката, разясниха, че става дума за леко разкъсване на мускулни влакна.

"Много съм тъжна, че сезонът няма да върви по план и че няма да мога да участвам на Световното първенство в Будапеща. Както се видя на шампионата на Германия, бях в абсолютна върхова форма, насочвайки се към Световното първенство и исках да покажа това в Будапеща", не скри огромното си разочарование самата  Михамбо.

Тя беше най-голямата надежда на германския отбор за златен медал в Будапеща от 19 до 27 август.

На шампионата в Юджийн (САЩ) миналата година Михамбо донесе единствената титла за страната, както и единия от двата медала. Другият беше дело на щафетата на 4 по 100 метра. Преди това тя взе златото в Доха 2019.

Михамбо спечели седма национална титла с личен рекорд за сезон 6.93 метра на 2 юли преди да се оттегли от състезанието заради контузия. Диагнозата стана ясна няколко дни по-късно, но няма достатъчно време тя да се възстанови за Будапеща, където квалификациите са насрочени за 19 август, а финалът за следващия ден.

Михамбо стана олимпийска шампионка през 2021 година в Токио, като голямата й цел е догодина в Париж да стане първата жена, която печели два поредни златни медала в дисциплината.