Дългосрочната поставена цел пред селекционера на женския национален отбор по волейбол на България Лоренцо Мичели е участие на тима на Олимпиадата в Лос Анджелис през 2028 година. Това заяви президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев пред сайта на Международната федерация по волейбол (FIVB).

Повод за интервюто му е, че страната ни е част от програмата на FIVB - Volleyball Empowerment. Революционният проект е насочен към подкрепа на треньори на стойност 72 000 швейцарски франка.

Последното, а и единствено участие, на България на Олимпийски игри, е в Москва през 1980 г. Любопитното е, че нито една от настоящите националки не е била родена тогава.

 Сайтът на FIVB прави интересен паралел, посочвайки, че мъжкият ни тим има 8 участия на Олимпийски игри. Ганев е оптимист, че дългото чакане на женския отбор за завръщане на Игрите може скоро да приключи.

"Мичели вдъхна дисциплина в отбора и също така въведе модерни технологии и методи на обучение. Искаме и тази година да запазим статута си във VNL, за да могат момичетата да продължат да се развиват на високо ниво", каза Ганев.

Мичели за втора поредна година води отбора във Волейболната лига на нациите (VNL). Този път обаче със сериозно подмладен състав.

"Имаме доста млад отбор, след като почти всичките ни опитни състезателки се оттеглиха. Започнахме да се възстановяваме миналата година и се радваме, че успяхме да останем във VNL. Опитът на Мичели е много важен за нас на този етап, защото той ни помага да изградим отбор за бъдещето", добави президента на БФ Волейбол.

Женският национален отбор на България завърши на 13-о място във VNL 2023 с две победи в мачовете срещу Хърватия (3:0) и Република Корея (3:1), с една позиция напред спрямо изданието през 2022 г., където завършиха 14-и. Отборът ще остане в турнира и през 2024 г.

България ще участват и в олимпийските квалификации за Париж 2024. Тимът ни е в Група "Б“ заедно с домакините Япония, Аржентина, Белгия, Бразилия, Перу, Пуерто Рико и Турция. Двубоите ще се проведат в Токио, Япония от 16 до 24 септември, като първите два отбора ще вземат квота.

"Това е трудна група, но ние сме решени да отидем там, да се насладим на изживяването и да дадем най-доброто от себе си. Искаме да завършим сред първите осем отбора в ЕвроВолей, за да можем да подходим към олимпийските квалификации в Париж с увереност", заяви още Ганев.