Сформирането на гражданската инициатива, която предлага проф. Вили Лилков за кандидат- кмет на София тръгна от социалните мрежи. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Иван Сотиров, народен представител от 37-тото и 40-тото Народно събрание, бивш кмет на столичния район "Средец“, сега  председател на Гражданско сдружение "Достойнство, отговорност, морал“.

"Имаше много остра реакция,  преля чашата от този опит за легитимиране на най-висшата БКП и ДС номенклатура, която не само че носи отговорността за това, което се случваше по време на комунистическия режим, и тази номенклатура проведе и целия преход по начин, по който те бяха планирали. За съжаление, ние не успяхме да излезем от този сценарий и това, което предлагат, си е за мен проект и хората го усещат. Тук не става въпрос дори персонално за човека Васил Терзиев, а за профила на кандидата. Тези хора, с тази кандидатура, искат да кажат следното: 45 години тероризирахме вашите предци, 35 години ви управлявахме чрез подставените си лица и сега вече ще ви управляваме оттук нататък чрез синовете и внуците си. Това е заявката, това е очевидната заявка. Този човек е видно от първите му изяви като цяло, че той изобщо не е подготвен за това, за което се кандидатира", добави Иван Сотиров. 

"Аз знам тези кръгове, среди, зад тези партии кой стои, защото самите партии, които го издигат, до голяма степен те са също създадени по този начин. И техните лидери, и те самите са вкарани от определени олигархични кръгове, което много пъти сме коментирали. Аз нямам проблем да назова имената на хората, които участват в този инженеринг. Знам, защото те дълго време се опитваха и в СДС да управляват процесите. Те участваха в създаването на ГЕРБ, в създаването на НДСВ и т.н. Те в общи линии гравитират около всички управления и са най-яркото изражение на това как се реализира олигархичният модел на управление в страната. Така че те имат екипи, готвят политици, имат огромен ресурс, финансов и медиен, за да могат да хванат един човек от улицата и да го направят национален герой. И след това, когато лъснат нещата, го сменят по същия начин, по който са го издигнали, и изкарват следващия. Това е и моделът на олигархично управление и контрол в страната и на т.нар. задкулисие, въпреки че всички ги знаем кои са тези олигарси, тези бизнесмени", каза още Сотиров.

По думите му, те са публични, видими са и то през целия преход и това е тяхната схема. Играта е била да не се допусне изграждането на нормален политически елит в България. Един политик се изгражда поне 20-30 години. Това да си добър политик е дарба, но това е и нещо, което се култивира, като всяка дейност. Както има талантливи художници, музиканти, така има и талантливи политици. Защото, може да си много талантлив, да си гениален, но ако  не полагаш усилия и не развиваш таланта си, не може да дадеш резултати. Това е една огромна обществена инвестиция и не може да се експериментира в такива сфери. Този модел е престъпен и безотговорен – да се хващат хора за ръка от една сфера и да се правят министри, да се правят кметове на София, премиери и т.н.

"Ние това го виждаме непрекъснато, това е процес от години тук. Но става въпрос, че вече се премина една граница на търпимост, това преля чашата, това възмути хората. И това възникна спонтанно. Тази инициатива е отворена, много хора се присъединяват. Това не е инициативен комитет – това също трябва да е ясно, който ще регистрира, както е по закон кандидат за участие в изборите", поясни Сотиров.

Цоня СЪБЧЕВА