Състезателите в тройния скок Александра Начева и Димитър Ташев, и чукохвъргачът Валентин Андреев преодоляха квалификациите в дисциплините си и се класираха за финали на Европейското първенство по лека атлетика за младежи и девойки до 23 години в Еспоо, Финландия.

21-годишната шампионка на България в тройния скок Начева записа резултат от 13.21 метра в третия си опит. С първи резултат за финала, който е тази вечер, се класира Мая Аскаг от Швеция – 13.81 метра.

Андреев постигна 67.64 метра още в първия си опит, което го класира на 11-а позиция в квалификациите. На 15 юли (събота) той ще участва във финала на дисциплината. С първи резултат от 72.25 метра постигна Михайло Кохлан от Украйна.

В тройния скок при мъжете място на финалите намери Димитър Ташев. В квалификацията той постигна резултат от 15.38 метра, като влезе във финала с девети резултат. Симон Горе от Франция постигна 16.03 метра.

Добромир Николов се класира пети в серията си на 110 м. с препятствия с резултат 14.53 секунди, което не му бе достатъчно, за да премине към полуфиналите.

Фаворитът в тази дисциплина – световният рекордьор за юноши Саша Зоя (Франция) оглави сериите с 13.63 секунди, а 11 атлети бягаха под 14 секунди.