Съдийската комисия към Българския футболен съюз уведоми клубовете в системата на българското първенство, че от началото на новия сезон 2023/2024 г. в сила влизат някои промени и допълнения към Правилата на играта в съответствие с изискванията на Международния борд на футболните асоциации (IFAB). Родните рефери вече минаха през задължителния семинар, който Съдийската комисия организира преди началото на шампионата.

Част от промени засягат правилото за игра с ръка, а именно:

Според новите директиви жълт картон за игра с ръка в наказателното поле ще се дава в два случая – когато играта с ръка е умишлена и играта с ръка спира директен удар към вратата или пас към съотборник е спрян преднамерено и по този начин се спира опасна атака. Във всички останали случаи за футболистите няма да има официално предупреждение, независимо, че ще бъде отсъдена дузпа или нарушение в близост до наказателното поле.

Промени има и в правилото за вдигане на засада:

Промените са свързани със ситуации, в които футболист, който е в положение на засада, получава топката от противник. Дали ще бъде вдигната засада ще зависи от това дали бранителят е могъл да се намеси по-добре и дали може да се намеси по-адекватно.

Ако защитник докосне топката преди тя да стигне до играча в засада, но ясно се вижда, че той може да реагира по-добре, топката лети дълго време, той е стъпил здраво на двата си крака и има добра позиция да изчисти, отиграе лошо и топката попадне у съперник, който е в положение на засада, такава не се маркира.

Ако обаче защитникът играе с топката, но няма шанс да направи по-добро изчистване, не вижда топката до последния миг или прави опит да играе с нея с последни сили, тогава засада ще бъде вдигната.

Пълният списък с промените може да намерите ТУК.