Холгер Витус Нодсков Руне. Датчанинът е на 20 години, и когато не е на състезание, пребивава в Монте Карло, където е с постоянен адрес. Започва да играе тенис на 6 години заради по-голямата си сестра, която също тренира. От най-ранна детска възраст го наставлява Ларс Кристенсен. Той му е треньор и сега, макар от миналата година да разделя отговорността с френския специалист Патрик Муратоглу, който е работил с Маркос Багдатис, Анастасия Павлюченкова, Янина Викмайер, Лора Робсън, Жереми Шарди, Григор Димитров, Серина Уилямс, Стефанос Циципас, Коко Гоф и Симона Халеп.

Руне е шести в световната ранглиста, което е върхово постижение за него до момента. Никой друг датчанин не е достигал тази позиция в таблицата на ATP. 2022-а и тази година бе ¼-финалист на "Ролан Гарос“. Има 4 титли като професионалист - миналият сезон на клей в Мюнхен, на твърда настилка в Стокхолм, където Григор Димитров спечели първия си трофей преди 10 години, а най-голямата в кариерата на Руне е Мастърсът в Париж от есента, когато на финала прави обрат срещу Новак Джокович, когото побеждава и в ¼-финалите на Мастърса в Рим този май.

Френската столица има силно положително влияние върху северняка, защото той стана първият в историята, който по пътя си до трофей надвива петима състезатели от "Топ 10“. Освен това именно в Париж триумфира на младежкия "Ролан Гарос“ през 2019 година.

Последното отличие на Холгер е от този април, когато защити титлата си в Мюнхен. Руне игра и в последното издание на Sofia Open, като загуби финала от швейцареца Марк-Адреа Хюслер с 4:6, 6:7(8).

Днешната среща между Григор Димитров и датчанина на "Уимбълдън“ ще е първа в съперничеството помежду им. Тя е поставена трета на Корт №1. Преди тях там програмата ще бъде открита от Даниил Медведев - Иржи Лехечка, които започват в 15:00 часа българско време, а след тях са Екатерина Александрова - Арина Сабаленка.

До 1/8-финалите сънародникът ни достигна, отстранявайки Ши Шимабукуро, Иля Ивашка и Франсис Тиафо без да загуби сет.

Руне се справи последователно с Джордж Лофхаген, Роберто Карбайес Баена и Алехандро Давидович Фокина, като срещу последния игра 5 сета.