Започна второто в историята Световно първенство по художествена гимнастика за девойки. България е представена в индивидуалната надпревара от Елвира Краснобаева и Никол Тодорова.

Днес със съчетания с обръч и топка стартира Елвира Краснобаева. След изключително силна и стабилна игра Еля получи оценка от 31.950 (D. 15.500; A. 8.000; E. 8.450) на топка и оглави квалификацията на този уред след поток А и B.

На обръч Елвира също показа класата си за пореден път и с резултат от 31.000 (D. 14.800; A. 8.000; E. 8.200) заема временното второ място в класирането на обръч.

Припомняме, че най-добрите осем се класират за финалните в неделя, а оценките от квалификациите важат и за отборната надпревара заедно с резултатите от многобоя на ансамбъл-девойки.

България поведе в отборното класиране с 62.950 след поток А и B. Втори към този момент е отборът на Израел с 60.550. На трета позиция след първите два поток в индивидуалната надпревара е Полша с 59.600.

Предстоят съчетанията с обръч и топка от поток C и D, след което ще знаем и финалистите на първите два уреда.

Съдия за България в индивидуалната надпревара е Филипа Филипова, която днес бе в панела за трудност с тяло на топка.

Водач на делегацията ни е вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова. Неотлъчно до момичета са и кинезитерапевтът Ивайло Андонов и психолог проф. Татяна Янчева.

Член на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика е Мария Петрова, която е и вицепрезидент на комитета и на БФХГ.

По-късно днес в BTArena ще стартира надпревара и при ансамблите, където ще видим възпитаничките на Кристина Илиева и Жанина Иванова - Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова и Габриела Пеева, който стартират под номер 5 с пет въжета.