Легендата на Байерн Мюнхен и германския футбол Бастиан Швайнщайгер разкри част от причините за незадоволителните резултати на националния отбор на последните две Световни първенства и Европейското преди две лета. Бившият полузащитник посочи старанието на много от клубовете да копират стила на баварците, наложен по времето на Хосеп Гуардиола начело на Байерн.

"Ситуацията в националния отбор и в германския футбол като цяло е сложна. Настъпило е време за промени. Когато Гуардиола дойде в Байерн, всички решиха, че трябва да налагат същия стил - с множество къси подавания. Загърбихме традиционните си ценности. Другите отбори виждаха в Германия колектив от бойци, които не спират да тичат и никога не се предават. В последните 7-8 години забравихме за силните си страни и започнахме да обръщаме повече внимание на пасовете с пета. Това е една от причините за спада в представянето на отбора", обясни световният първенец от 2014-а в Бразилия.

Гуардиола прекара 3 сезона в Байерн - между 2013 и 2016 година, а във всеки от тях баварците триумфираха в Бундеслигата, но не успяха да спечелят Шампионска лига. Швайнщайгер бе основен играч при Пеп в първите му два сезона на “Алианц Арена", а след това премина в Манчестър Юнайтед.

Той коментира и интереса на Байерн към Хари Кейн. Бастиан смята, че английският национал трябва да стори всичко възможно, за да премине в германския гранд.

"Той трябва да се запита иска ли да спечели нещо в кариерата си. Знам, че Кейн е семеен тип и в това отношение Мюнхен ще е перфектното място за него", допълни съпругът на бившата тенисистка Ана Иванович.