Спортист номер 1 на България за 2022 г. - Александър Везенков, спечели приза за Най-полезен играч в баскетболното гръцко първенство за втора поредна година. 27-годишното крило, което изведе Олимпиакос до 14-а титла на южната ни съседка, бе избран и за MVP на Евролигата.

Освен златните медали в местния шампионат, Олимпиакос спечели Купата и Суперкупата на страната. Това е третата такава награда за Везенков, след като през 2015-а той отново бе избран за MVP на Гърция, но с отбора на Арис.

Новият играч на Сакраменто Кингс получи най-много гласове при вота на капитаните и треньорите (75%) в гръцкото първенство, който формира 60% от крайния резултат. Процентът за Везенков бе още по-висок при гласуването на журналистите – 78.33%, а при вота на фенове българският национал събра малко над половината от всички гласове.

Освен това, българският национал бе избран и за Най-популярен играч в гръцкото първенство с 51.82% от всички гласове на феновете.

"Благодаря на всички, които са гласували за мен и за двете награди“, каза Везенков пред Esake.gr.

"Искам да благодаря на цялата организация на Олимпиакос. На президентите на клуба Панайотис и Йоргос Ангелопулос, треньорите, моите съотборници и всички, които работят в отбора. Хората, които са извън светлините и са до нас всеки ден. Без всички тях нямаше да мога да постигна това“, заяви още баскетболистът.

"Много се радвам, че станахме шампиони на Гърция. Работихме много за това, играхме много хубав баскетбол и заслужено достигнахме върха за втори пореден сезон. За предстоящата година пожелавам здраве на всички играчи, да стане оспорвано първенство, без насилие и крайности. И разбира се, пожелавам на Олимпиакос да остане на върха!“