Александър Гавалюгов продължава пътя си в NBA Global Academy. След престоя си в Австралия, Академията му предложи пълна стипендия, съобщиха от родната федерация по баскетбол и Балкан Ботевград.

NBA Global Academy е един от елитните баскетболни тренировъчни центрове, разположени в Канбера, Австралия. Тя работи в партньорство с Basketball Australia’s Centre of Excellence в Австралия и служи като център на NBA за най-добрите потенциални момчета и момичета извън САЩ, които тренират под наблюдението на наети от NBA треньори.

През този сезон Александър Гавалюгов, който е юноша на Балкан Ботевград, взе участие на престижния турнир Адидас Next Generation, който се проведе в Задар, като бе селектиран в сборния отбор и направи голямо впечатление с играта си отбелязвайки средно по 13 точки и 5 асистенции. След това бе повикан и на финалния турнир, който се проведе в Каунас, Литва. Като с отбора си завоюва второ място в Европа.

През годините с подрастващите отбори на БК Балкан е печелил 8 титли на България, 4 Купи на България, също така Купа на ББЛ с втория мъжки тим и два пъти шампион на България с представителния мъжки отбор. Печелил е множествено индивидуални награди, като на Европейското първенство U16 миналото лято, което се проведе в град София, бе избран в Идеалната петица на турнира и стана топ реализатор.