Селекционерът на мъжкия ни национален отбор по баскетбол - Росен Барчовски, коментира преминаването на Саша Везенков в НБА. По-рано днес стана ясно, че спортист номер 1 на България за 2022 г. е приел офертата на Сакраменто Кингс и ще играе в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада от следващия сезон.

"НБА е нещо изключително. Много съм щастлив. Имах някакво малко притеснение, че няма да стане, но сега съм много доволен", заяви старши треньорът на баскетболния ЦСКА.

"Изборът му е бил много, много труден. Трябва да направиш избор от едно място, където всички те боготворят - собственици, старши треньор, съотборници, публика, която е от най-великите в Европа. Изобщо място, където се чувства перфектно и е лидер, и отборът му играе за първо място, а и със солидно заплащане. Сега това трябва да го напуснеш и да го смениш с една лига, където конкуренцията е зверска и там ще бъде с хора, много от които няма да са чували за Евролигата и че е Най-полезен играч на Евролигата. Ще трябва да се пребори, за да си вземе тази позиция.

"Не мисля, че финансите са толкова важни, колкото самото предизвикателство. Трудният му избор е направен, всички сме доволни, но аз не смятам, че рискът е толкова голям. Той ще успее, защото има страхотни качества, но дори да не успее, ще се върне в Европа, където всички врати са отворени – от Олимпиакос, през Барселона, Реал Мадрид и т.н. Само да е здрав", каза още Барчовски.

"Той ще ги превъзхожда интелектуално със своето IQ, това е извън всякакво съмнение, със издържливостта си, скоростта, с която играе, със стрелбата – много качества има. Въпросът е, че трябва да спечели тези играчи, които не се дават лесно. И трябва да ги накара да играят и за него, защото там да доста егоисти", добави селекционерът.