Близнаците Адам и Саймън Йейтс завършиха на първите две места в откриващия етап от 110-то издание на "Тур дьо Франс", който започна днес.

Първият етап, който бе с дължина 182 километра, започна и завърши в испанския град Билбао, а колоездачите се радваха на изключителен интерес и огромна подкрепа от местните жители.

Британците станаха първите братя, които завършват на първите две места в етап от "Тур дьо Франс" от 1919 година насам, а победител бе Адам. Състезателят на отбора на Обединените арабски емирства атакува брат си Саймън, който кара за Джайко, около 300 метра преди финала. Адам Йейтс завърши с време от 4 часа, 22 минути и 19 секунди, а утре ще кара с "жълтата фланелка" на водач в общото класиране.

Саймън Йейтс остана втори на 4 секунди, а групата с най-големите претенденти пристигна на 12 секунди от победителя.

Първи в нея финала пресече шампионът за 2020 и 2021 година Тадей Погачар от ОАЕ. Словенецът, който заедно с миналогодишния първенец Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма), е определян като основен фаворит за победата, направи много добър финален спринт и прибра бонификацията от 4 секунди. Вингегор остана девети.

В неделя е вторият етап от Обиколката на Франция, който също ще е изцяло в Страната на баските. Етапът ще стартира от Витория-Гастеис и ще завърши в Сан Себастиан, като е с дължина от 208,9 километра.