Първата позиция на Новак Джокович в световната ранглиста е много вероятно да бъде отстъпена. Световният № 1 има да защитава титла от ATP Мастърс 1000 турнира в Рим, който започва на 21 май, но участието му не е сигурно заради травма в лакътя, която го накара да пропусне тазседмичния Мастърс в Мадрид.

Дори да се появи в италианската столица, сърбинът трябва да защити всичките си точки и да се надява преследвачът му Карлос Алкарас да не спечели за втора поредна година надпреварата в Мадрид, където испанецът триумфира миналата година. В Рим Алкарас може само да добавя точки, тъй като не игра през миналия сезон. Ако тийнейджърът защити трофея си в испанската столица, разликата между двамата ще е едва 5 точки в полза на Ноле, но в Италия автоматично Карлос ще получи 10 точки, защото ще започне участието си директно от втори кръг и след състезанието ще оглави ранглистата.

"Да, планът ми е да отида в Рим. Зависи тук как ще завърша турнира, но да, с удоволствие ще играя в Рим. Това е турнир, в който наистина желaя да участвам. В момента това е планът ми", сподели шампионът от US Open.

След като достигна полуфиналите в Мадрид, Алкарас има 6130 точки спрямо 6775 за Джокович. При финал испанецът ще е с 6370, а ако вдигне купата - 6770, 5 по-малко от сърбина. Това означава, че дори утре ибериецът да загуби от Борна Чорич в Испания, титла в Рим ще го направи № 1 в света на 22 май.