Днес ще започне последната част от сезона в Националната баскетболна лига. Осемте най-добри отбора от редовния сезон ще сложат начало на участието си в плейофите на първенството. Всяка една от четирите 1/4-финални серии ще стартира от 19:00 часа, а форматът е до две победи от 3 мача.

Акцентът в първия кръг е върху дербито между ЦСКА и Левски, които ще се изправят в повторение на финала за Купата на България отпреди около два месеца.

Шампионът Балкан приема Берое в Ботевград, от когото допусна загуба на свой терен в последна среща помежду им в редовния сезон. Черноморец и Спартак Плевен излизат един срещу друг в двубой на два от отборите в най-добра форма, а Рилски спортист ще играе с Академик Пловдив, който бе един от малкото отбори, успял да го победи в основната фаза от сезона.

Водачът в редовния сезон Рилски спортист започва пътя си към първа шампионска титла в историята си срещу осмия Академик Пловдив. Възпитаниците на Людмил Хаджисотиров отново бяха най-добрият състав в редовния сезон, печелейки 26 от 30-те си мача. Една от четирите им загуби бе нанесена именно от пловдивчани, които надиграха опонента си с 87:83 точки в Пловдив преди 3 седмици. Възпитаниците на Йордан Янков са трудни за побеждаване на свой терен, но колебливостта им навън и фактът, че Рилски спортист ще разполага с домакинското предимство, накланя везните в полза на самоковци. Преди загубата в Пловдив те победиха Академик с 35 точки разлика пред феновете си в Самоков в единственото си домакинство срещу този съперник през сезона.

Актуалният първенец Балкан ще играе с Берое в серия, в която ботевградчани са фаворити. Независимо от това, че ботевградчани допуснаха изненадваща загуба от този съперник на свой терен с 82:83 точки преди месец, то те са по-постоянният отбор и могат да разчитат на защитата си, която излиза на показ в плейофите. През целия сезон Берое не можеше да намери себе си в дефанзивен план и от началото на календарната година допусна поне 100 точки в коша си в 7 двубоя. Балкан е един от съставите, които залагат на защитата си.

Вечното дерби ще озари програмата на плейофите в 1/4-финалната фаза. Това стана факт, след като ЦСКА поддържаше ниво през целия сезон, което му донесе третото място в крайното класиране, а Левски направи добър старт, но след това не успя да запази формата си и се падна до шестата позиция. Двата отбора, които се бориха за Купата на България в края на март, сега ще излязат един срещу друг за място на полуфиналите. В редовния сезон "червените" спечелиха два от трите двубоя над големия си съперник, след като записаха две домакински победи със 78:52 и 77:72 точки, а Левски спечели в зала "Универсиада" в началото на сезона с 95:92 точки. Първият мач ще е в залата на ЦСКА, а вторият ще се състои в "Универсиада" в петък. Евентуален трети двубой ще се изиграе отново на територията на "червените", които имат домакинско предимство заради по-високото си класиране.

Черноморец, който с течение на сезона намери истинското си лице и с няколко добри трансфера в течение на сезона успя да се превърне в скрит фаворит за титлата, се изправя срещу плевенчани, които постигнаха значително подобрение при Любомир Минчев и съумяха да окупират петото място в крайното класиране. Ключов фактор в серията ще е домакинското предимство на "акулите", които запазиха дома си неприкосновен срещу този опонент в редовния сезон, като спечелиха и двата си мача с плевенчани - 88:81 и 90:76 в зала "Бойчо Брънзов". Спартак триумфира в "Балканстрой" с 84:77, но това бе още в началото на сезона, когато в състава на бургазлии все още бяха някои от несполучливите им придобивки, а плевенчани можеха да разчитат на стълба си в подкошието в лицето на Барет Бенсън.