Рекорден брой от над 700 участници от 12 държави ще се включат в стартовете на планинския маратон "Коджа кая“, който ще се проведе в последния ден на април, съобщиха организаторите.

Домакин на петото издание на маратона е село Билка в източната част на Стара планина, на границата на Варненска и Бургаска област.

До момента в стартовите списъци са регистрирани 701 състезатели, сред които и най-добрите ни планински бегачи.

Събитието ще бъде открито с импровизирана фотоизложба от кадри на различни фотографи, запечатали любопитни моменти от първите четири издания на маратона.

Състезателите на най-тежкото трасе по традиция стартират точно с изгрева и ще трябва да изминат дистанция от 75 км с 4 300 метра денивелация до залез слънце.

Николай Дерменджиев ще защитава титлата си в конкуренцията на победителя от първите две издания Ивайло Керемедчиев, а сред участниците личат и имената на Здравко Кръстев и Иво Андреев.

При жените двукратната шампионка Нели Ангелова ще се опита да направи хетрик в сериозна конкуренция на няколко фаворитки, сред които Снежана Терзиева, Мая Танева и Милена Добрева.

На останалите дистанции – 42, 26 и 14 км също се очертават оспорвани битки за първото място.

Най-късото трасе, чиито старт е в 12:00 часа на обяд, ще даде старт на Националния шампионат по скайрънинг. Маршрутът с дължина 14 км и денивелация 1 050 метра се отличава с техничен и каменист терен, стръмни спускания и изкачвания. Там конкуренцията ще е най-сериозна, а на старта ще застанат 280 участника, сред които и имена от световна величина – Антония Григорова, Кирил Николов-Дизела и Шабан Мустафа. Допълнителна мотивация за участниците ще бъде, че състезанието е контролен старт за определяне на националния отбор на България за участие на Евеопейското първенство по скайрънинг за мъже и жени.

По традиция в съботния следобед, ден преди основните стартове, се провеждат бягане за деца, което е истински празник за района. Същия ден се провежда и скоростно изкачване на връх "Коджа кая“. Рекордите за най-бързо изкачване към върха за мемонта се държат от Шабан Мустафа при мъжете и Антония Григорова при жените.

Планината, макар ниска в тази си част е достатъчно пресечена като терен и е сериозно изпитание дори и за най-добрите планински бегачи. Не случайно маратонът придоби слава на един от най-трудните в страната. В първите четири издания 30% от участниците на дългите дистанции не успяваха да достигнат до финала или да влязат в контролните времена.