Чифт маратонки на Майкъл Джордан от финалите на НБА през 1998 година бяха продадени за рекордните 2,2 милиона долара, информира "Ройтерс". Те станаха най-скъпите спортни обувки в историята, обяви аукционна къща "Сотбис".

Маратонките "Еър Джордан" са носени от MJ във втория финален мач за Чикаго Булс в серията. Тогава "Въздушния" повежда "биковете" с 37 точки при победата над Юта Джаз с 93:88 точки. Той спечели шестата си титла в НБА и бе избран за най-полезен играч на финалите.

От "Сотбис" разкриха, че Майкъл Джордан е подарил обувките си на момче, което гони топките в благодарност, че му е намерило изгубено яке. Това е единственият чифт маратонки, който той е носил във финалите на НБА.

Предишният рекорд за чифт маратонки бе този на Канйе Уест, който "Сотбис" продаде за 1,8 милиона долара през 2021 година.

"Сотбис" продаде и потник на Джордан в откриващия двубой от финалите на НБА през 1998 година за 10,1 милиона долара през септември 2022 година. Това е и най-скъпият спортен артукил в историята.