Словенският баскетболист на Далас Маверикс Лука Дончич коментира информацията, че ръководството на клуба се тревожи, че той може да поиска трансфер, но подчерта, че е щастлив в Далас и няма повод за подобни притеснения, въпреки разочароващия сезон.

"Щастлив съм тук, така че няма за какво да се тревожа", каза Дончич след загубата на тима му в последния кръг от редовния сезон в НБА от Сан Антонио Спърс със 138:117 точки.

Далас приключи участието си в НБА на 11-о място в Западната конференция с 38 победи и 44 загуби, въпреки че имаше актив от 31-26 преди първия мач, в който Дончич игра заедно с пристигналия по средата на сезона Кайри Ървинг.

Отборът от щата Тексас имаше шанс да се класира за плей-ин турнира, с който се определят последните участници в плейофите, ако в последните си срещи от редовния сезон беше победил Чикаго Булс и Сан Антонио Спърс.

Поведението на Далас в мача срещу "биковете" става обект на разследване, защото при наличието на математически шанс за класиране напред, наставникът на Маверикс Джейсън Кид остави извън ротацията си Кайри Ървинг, а Лука Дончич игра само около 12 минути.

Въпреки това Далас имаше преднина от 11 точки, която в последната четвърт беше заличена, Чикаго спечели, а тимът на Далас отпадна официално от борбата за плейофите още преди последния си мач.

Повод за разследването от страна на НБА е, че загубата от Булс може да помогне да се гарантира, че Далас ще има избор в топ 10 на драфта това лято – и с това потенциално 4,5% шанс да спечели лотарията и да получи възможността да избере френския феномен Виктор Уембаняма.

"НБА започна разследване днес на фактите и обстоятелствата около решенията за състава на Далас Маверикс и поведението на мача по отношение на снощния мач Чикаго Булс-Маверикс, включително мотивите зад тези действия", каза говорителят на НБА Майк Бас.

Потенциалното наказание е неясно, въпреки че комисар Адам Силвър даде ясно да се разбере преди началото на сезона, че лигата няма да толерира очевидни опити за танкиране.

Треньорът на Далас Джейсън Кид обясни, че решението за това е било на ръководството на клуба и неговите шефове.