Сър Алекс Фъргюсън има пребогата колекция от отличия в треньорската си кариера, но скоро ще получи още едно. Шотландецът, който се превърна в сериен победител като мениджър на Манчестър Юнайтед, ще се сдобие с медал за една от най-знаменитите победи в кариерата си, постигната като старши треньор на Абърдийн.

Преди 40 години, през май 1983-а, Фъргюсън извежда шотландския клуб до победа над Реал Мадрид във финала за Купата на носителите на национални купи. По това време УЕФА раздава медали само на стартовите 11 футболисти и петимата, записани като смени. Фъргюсън остава без отличие от двубоя, игран в Гьотеборг и спечелен от Абърдийн с 2:1 след продължения.

4 десетилетия по-късно европейската централа се съгласи да даде 6 допълнителни отличия, първият от които ще бъде точно за най-успешния мениджър в историята на английския футбол.

"Огромна чест е за мен да получа този медал. Благодаря на всички, които направиха възможно това да се случи", призна в изявление 81-годишният шотландец.

Медали ще вземат и асистентът му по това време Арчи Нокс, както и полузащитникът Дъги Бел, който пропуска финала заради контузия. 

Сър Алекс Фъргюсън бе начело на Абърдийн между 1978 и 1986 година. Той се пенсионира през 2013 година, когато спечели 13-та си титла на Англия с Манчестър Юнайтед след 528 победи в първенството. В кариерата си той е водил още отборите на Ийст Стърлингшър, Сейнт Мирън и националния отбор на Шотландия.