Евелина Николова се впусна в ново предизвикателство, което завърши с медал. Бронзовата олимпийска медалистка се пробва на ....кураш (узбекистански народни борби), чийто домакин бе село Руен.

Националката ни по борба започна впечатляващо, като още първите две срещи спечели с чисти победи, а на финала отстъпи пред украинка и се окичи със сребро в категория до 63 кг.

Мария Оряшкова също стъпи на стълбичката в тежка категория над 63 кг. Шесткратната световна и десеткратна европейска шампионка по самбо и шампионка на България по борба грабна бронза.

"Беше интересно, различно – призна Евелина Николова. - А Мария много ми помогна, защото борбите кураш повече приличат на джудо - със захвати и хвърляния. След нейните напътствия и импровизирани тренировки успях да стигна до медала“. В тежка категория сребро взе и Габриела Гигова.

При мъжете двама наши джудисти станаха шампиони – националът Божидар Темелков (73) и Румен Радев (90 кг), а русенските бореци Айлин Кудрет и Хюсеин Байрам взе бронза в тежка категория, както и Иван Стефанов, който е призьор от световни и европейски първенства за кадети по борба, джудо и самбо.

Всички медалисти получиха и премии, осигурени от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Шампионите взеха по 2500 евро от наградния фонд (25 000 eвро), “сребърните" си тръгнаха с по 1500 евро, а "бронзовите“ с по 500 евро. Всички призьори бяха наградени и с традиционни узбекистански носии.

Празникът в Руен продължи с народни борби, в които се включиха и много от бивши и настоящи борци, като Георги Вангелов, Радослав Великов.

В турнира участие взеха състезатели от над 10 държави, сред които Украйна Молдова, Узбекистан, Турция, Гърция и други.

Сред гостите на празника бяха президентът на федерацията по борба Христо Маринов, световната, трикратна европейска шампионка и бронзова олимпийска медалистка Тайбе Юсеин, както и бизнесменът Данаил Ганчев, един от спонсорите на федерацията.

Най-добрите ни състезатели в момента се подготвят за държавния шампионат, който ще бъде във Велико Търново от 9 до 12 юни.