Това беше най-трудното ми плуване в такива условия. Толкова беше студено, че след края на състезанието бях близо четири часа без чуствителност на пръстите и едва говорех.

Организацията от страна на Световната федерация по ледено плуване беше перфектна и това помогна много, както на мен, така и на останалите конкуренти. Бяха се погрижили за всичко и не се допуснаха случайности. Трябваше да плуваме първоначално в права линия 1 000 метра, но заради размножителния период на много животни под водата се промениха плановете и решението се взе заради безопасността на всички ни.

На брега бяха подготвени специални отоплени палатки за възстановяване и медицински екипи. Радвам се много, че и тук на остров Свалбард записах победа и съм първия в света с две титли от Южния и Северния полюс по ледено плуване.

Бях се подготвил с българското знаме и нямах търпение да го развея пред всички на това отдалечено място за човека. Щастлив съм, че успях в тези тежки условия, но нито за миг не съм си и представял, че няма да се справя. Напротив, влязох в ледените води пределно мотивиран и не мислех за студа. Знаех, че после ще бъде също толкова трудно да се възстановя, но аз съм българин и не се предавам.

Като се завърна у нас ще разкажа още подробности, защото има много интересни неща , които видях и преживях през тези дни на Северния полюс“, сподели Петър Стойчев.