Пореден голям успех записа легендата в маратонското ни плуване Петър Стойчев, който спечели състезанието от календара на Световната федерация по ледено плуване във водите на Северния ледовит океан. В района на остров Свалбард (Норвегия) българинът не даде шанс на 19-те си конкуренти от цял свят в дистанцията от 1 000 метра и заслужено беше награден със златния медал за първото си място.

Много тежки условия пред Стойчев по време на цялото плуване, като температурата на въздуха беше минус 15 градуса, а на водата под 0. Заради безопасността на състезателите организаторите решиха надпреварата да се проведе в акваторията на местното пристанище и разделиха дължината на трасето на 5 обиколки по 200 метра.

Легендата спря хронометрите на 14:25 минути, което само по себе си е рекорд за толкова продължително време в ледени води. Веднага след финала Петър Стойчев развя българския трибагреник под бурните аплодисменти на съперниците си и хората от Световната федерация.

Петър Стойчев се завръща в България на 10 май, като дотогава ще вземе участие и в работни срещи на международната федерация, които ще бъдат на територията на Норвегия.