Хандбалистите на "Шумен 61“ поведоха в суперфинала за титлата при мъжете. В първия мач от серията шампионите спечелиха ценна победа като гости на "Локомотив“ (Горна Оряховица“) с 28:23 (12:12).

Двубоят бе в Двореца на културата и спорта във Велико Търново. Серията е до 2 победи от 3 мача, а вторият сблъсък е на 13 май, в петък от 19 ч в "Арена Шумен“.

Двата тима предложиха здрав, мъжки, но спортсменски двубой, с интригуващи догонвания и изравнявания на резултата, с ефектни комбинации, зрелищни стрелби и красиви спасявания. Категорично може да се каже, че успехът на гостите е напълно заслужен на фона на показаното. И ако до почивката домакините успяваха да поддържат интригата и да държат на нокти съперника, през втората част се видя, че по-класният и по-можещият тим е "Шумен 61“.

Началото бе за шампионите, които дръпнаха с 2:0 след хубава постепенна атака и скоростна контра и имаха аванс в резултата до първото изравняване при 5:5. Дотогава Миро Симеонов отново бе безпогрешен от линията на 7 метра, а Грозев вкара на скорост. Тимът от Горна Оряховица успя да поведе в резултата само два пъти до почивката – при 6:5 и 7:6, а до сирената за първото полувреме на светлинното табло бяха фиксирани 9 равенства.

Любопитното бе – а то се потвърди и след почивкта, че този път в състава на гостите почти всички играчи се разписаха. За тези 12 попадения допринесоха стрелбите на Александър Димитров, Енгинджан Сали, Теодор Димитров, Димитър Пламенов, Димитър Грозев, Димитър Петков, Бранимир Балчев, Миро Симеонов, който реализира и втори път от 7-те метра. Домакините успяваха да поддържат равенството в резултата най-вече чрез Георги Стоянов, но още преди почивката се видя, че един от силните козове на шуменци е играта в защита. Ако не бяха няколкото пропуска от т.нар. чисти позиции, и то най-вече заради прибързани действия, шампионите можеха да се оттеглят след първите 30 минути с 3 - 4 гола аванс.

Това, което не се случи през първото полувреме обаче, се разигра през второто. Домакините издържаха до 18:18, след което "Шумен“ наложи тотален игрови превес и взе заслужена категорична победа. Две светкавични контри на бързака Димитър Грозев изведоха гостите с 2 гола напред – 20:18.

От този момент до края на мача вратата на шампионите се превърна в непревземаема крепост. Желязна игра в защита – в рамките на позволеното, перфектен Ивайло Костов на вратата. Каквито и комбинации да пробваше тимът от Горна Оряховица, те бяха спирани или от гъвкавата защита, или от стража Костов. При сгрешени топки на "Локо“ в нападение или спасени от вратаря следваха бързи контри и красиви попадения, което доведе постепенно до сериозен аванс от 4 - 5 гола и на практика предреши изхода на двубоя.

Тук е мястото да отбележим, че вратарят Ивайло Костов направи 16 спасявания в двубоя – по 8 през първата и втората част. Грозев пак реализра светкавични контри, разписаха се още капитанът Йордан Михайлов, Митко Пламенов, Бранимир Балчев, а последното попадение за 28:23 заби Ефтимов.

Съставът на "Шумен 61“: Костов, Николов, Петков – 1, Добрев – 1, Симеонов – 2, Сали – 2, Т. Димитров – 4, Ал. Димитров – 1, Ангелов, Ефтимов – 3, Савов, Грозев – 6, Пламенов – 2, Балчев – 3, Михайлов – 3, Атанасов.

***

Чавдар Чернев, треньор на "Шумен 61“:

Поздравявам всички състезатели, адмирации и респект за сърцатата игра! След този успех психологическото предимство е на наша страна. За нас беше много важно да спечелим като гости, най-вече от психологическа гледна точка.

Имаше голяма разлика в манталитета на "Шумен“ за разлика от двубоите за Купата на България срещу същия съперник. Бяхме много уверени и искащи победата и го показахме на терена.

Реално първото полувреме завърши при равен резултат, като заслугата за това беше изцяло наша. Защото ние отново стояхме по-добре от "Локомотив“ на терена – надигравахме ги в защита, трудно намираха път към нашата врата. Ивайло Костов на вратата извади много хубави удари на съперника. В нападение играхме с повече движение, по-разнообразно, не бяхме толкова статични, както в мача за Купата. Във всеки един момент бяхме по-добрият отбор – и в защита, и в нападение. Наши припряни действия позволяваха на опонентите ни да държат малка дистанция, а и в един момент да се оттеглим при равенство на почивката.

На полувремето си казахме, че няма да правим драстични промени, освен да изчистим до минимум тези грешки от припряност. Както и това, че, ако го постигнем, резултатът ще набъбне в наша полза. Днес бяхме по-добрият отбор.

Защитата е силно звено на отбора на "Шумен“ – през целия сезон държахме солидно ниво, проблемът идваше от нападение, но днес тези 28 отбелязани гола бяха абсолютно достатъчни. Бях сигурен, че ако минем границата от 25, няма как да изгубим мача, защото ние трудно допускаме повече от 25 гола в нашата врата. Много рядко се е случвало през сезона.

Аз дишах спокойно и преди този мач, защото по-спокоен и по-уверен не съм бил през целия сезон. Споделих го и с момчетата в съблекалнята. Ние знаем, че сме по-добрият отбор – и като единици, и като колектив. За жалост невинаги излизаш краен победител. Знам възможностите на нашия отбор.

Насладихме се на днешната среща и сега с нетърпение очакваме реванша в Шумен.

Няма как да допуснем подценяваме като домакини, след като срещу същия този съперник вече сме губили на финал за Купа България. Знаем, че когато ги подценим, могат да бъдат опасни. Всеки един си дава реална предства, че, когато играем на 100 процента, те нямат шанс срещу нас. В момента, в който малко се отпуснем, ние биваме наказвани.

На финалнага права сме да вдигнем отново шампионска титла. Призовавам феновете да дойдат и да ни подкрепят в зала "Арена Шумен“. Момчетата го заслужават! Нямаме загуба в нашата зала цяла година и се надявам да продължим тази традиция за радост на феновете, които ще дойдат да подкрепят любимия си отбор.