Отборът на Черно море - БАСК, завърши по мечтания начин своето участие във Висшата лига за сезон 2022/2023, след като във финалния двубой се пребори след истинско волейболно шоу в пет гейма с отбора на Миньор Перник.

Освен титлата от втория ни ешалон в мъжкото направление, успехът означава за варненци и нещо повече, тъй като първото място им осигурява позиция в мъжкия ни от следващия сезон.

Финалният двубой между двата тима, състоял се на неутрален терен в гр. Стара Загора, беше изключително оспорван, като двата тима показаха огромно желание за борба и спортен дух.

За щастие на волейболните фенове, които наблюдаваха срещата пряко в ефира на B1B BOX, мачът, продължил над два часа, предостави качествен волейбол, а борбата беше за всяка точка.

Черно море 3-2 Миньор Перник (18-25, 25-21, 24-26, 25-14, 15-12)

Перничани стартираха по-уверено в първия гейм, повеждайки още в самото начало с 6-3. Те продължиха да трупат точкова разлика, като в нито един момент не позволиха на варненци да вземат инициативата.

Не така обаче се разви вторият сет. След игра “точка за точка" до 10-9, “моряците" успяха да запишат серия от четири точки (14-10). Въпреки опитите на Миньор да се върне в гейма и да притисне съперника, Черно море не допусна изненади и завърза резултата.

Изключително оспорван се оказа третия гейм, в който Миньор стартира ударно за 7-3 в своя полза, но варненци се върнаха в играта при 15-15, а след това взеха предимство при 21-17. Перничани показаха здрави нерви и в последните минути обърнаха развоя на събията, измъквайки гейма с успешен блок за 26-24 в своя полза.

Това обаче не попречи на “моряците" да намерят правилната мотивация в четвъртия гейм, като те буквално доминираха във всички елементи и сломиха съперника с 25-14.

Миньор влезе по-зле в решаващия сет (2-4), но след шест поредни точки в своя полза (и само две за Черно море), перничани дори взеха инициативата при 8-6 след две успешни блокади. Двата тима се бориха до последно за всяка точка, но варненци успяха да наложат волята си в заключителните разигравания и се поздравиха с победата (15-13), след две успешни блокади на Борис Начев, който направи разликата при 12-10. 11-10