Португалия победи Турция с 3:1 в полуфинален плейоф за класиране а Световното първенство в Катар. "Мореплавателите" изиграха силно първо полувреме на "До Драгао" и поведоха с 2:0 след попадения на Отавио (15') и Диого Жота (42'), но през втората част Бурак Йълмаз (65') върна интригата. Ветеранът обаче пропусна дузпа в 85-ата минута, с която можеше да изравни. Точка на спора сложи резервата Матеуш Нунеш в добавеното време. Другата добра новина за португалците е, че във финалния плейоф техен съперник няма да е европейският шампион Италия, а тимът на Северна Македония, който срази "адзузите" в Палермо.

За "лузитаните" беше огромно разочарование, че не взеха директна виза за финалите. Те бяха фаворит в група "А" от квалификациите, но се провалиха в мача на истината срещу Сърбия. Кристиано Роналдо и компания щяха да се класират и при равенство на "Луж", но гол на Александър Митрович в последната минута ги остави на второто място. Турците направиха силен финален спринт в група "G" и заеха втората позиция пред Норвегия и изоставайки само от Нидерландия.

В 81-ата минута Жозе Фонте опита да избие топката, но уцели крака на Енес Юнал. След преразглеждане с ВАР реферът Даниел Зийберт посочи бялата точка - дузпа за Турция. Ветеранът Бурак Йълмаз обаче стреля над вратата.

Всичко приключи дълбоко в добавеното в добавеното време. Тогава влезлият малко преди това на мястото на Моутиньо Матеуш Нунеш се възползва от пас на друга резерва - Рафаел Леао, и сложи точка на спора. Така португалците са само на една крачка от класирането на Мондиал 2022, а последният им съперник няма да е Италия, а сензацията Северна Македония.