Днес ще се изиграят първите четири мача от полуфиналните плейофи в зона "Европа" за класиране на Световното първенство в Катар. Останаха само три свободни места и битката за тях ще бъде изключително оспорвана. Според новия формат тя ще мине през два етапа - шест полуфинални мача и три финални. Два от полуфиналните двубои обаче няма да се изиграят днес заради войната в Украйна. В първия от тях Полша се класира директно напред, след като Русия бе изключена от баражите. Другият, който противопоставя Шотландия и Украйна, е отложен, тъй като гостите няма как да се явят за мача в настоящия момент.

Мачът, който най-много приковава вниманието на неутралните зрители ще бъде в Палермо, където Италия посреща Северна Македония. Европейският шампион изненадващо не успя да си осигури директна квота за Мондиала и сега ще трябва да мине през доста тежки пресявки. Първия съперник са западните ни съседи, които са определяни като аутсайдер в този сблъсък. Във футбола обаче невендъж сме ставали свидетели на какви ли не изненади. А напрежението и проблемите в състава може да окажат влияние на представянето на "Скуадра адзура". Така че нищо не се знае какво ще се случи.

Ако Италия все пак успее да спечели този мач, на финала ще трябва да срещне победителя от другия доста интересен полуфинален двубой между Португалия и Турция. И тук Кристиано Роналдо и компания са определяни като абсолютен фаворит, но това не им дава никакви гаранции. Още повече, че "Мореплавателите" вече показаха, че не са неуязвими, след като не успяха да спечелят последните си два мача от квалификациите с Ейре (0:0) и Сърбия (1:2), което бе и основната причина да се озоват на бараж. От друга страна Турция е в подем и записа 3 поредни победи в последните си 3 мача, вкарвайки 10 гола, така че настроението в отбора е повече от добро.

Доста оспорвани обаче изглеждат и другите две полуфинални двойки тази вечер. В първия мач Швеция посреща Чехия, а във втория Уелс е домакин на Австрия. Може да се предположи, че двата отбора домакини ще имат някакво предимство, но като цяло сблъсъците изглеждат доста равностойни, а и всеки ще играе на 100%, защото знае какъв е залогът. Победителят от Швеция и Чехия отива на финал срещу Полша, а отборът, който спечели срещата Уелс - Австрия ще бъде домакин на Шотландия или Украйна, макар да не е ясно кога ще може да се изиграе този финал.

По програма финалните двубои са насрочени за 29 март, макар че, както стана вече дума, единият от тях със сигурност няма да се изиграе на тази дата заради неяснотата около полуфиналния плейоф между Шотландия и Украйна.