Предстоящите мачове на националния отбор на България в Катар срещу домакините на 26 март и Хърватия на 29 март, ще отбележат края на периода на експерименти за селекционера Ясен Петров. След тези два двубоя, през юни ще започне турнира "Лига на нациите", където е поставена ясна цел - първо място в групата в конкуренцията на Грузия, Северна Македония и Гибралтар.

Въпреки постоянните твърдения, че изборът на Ясен Петров е крайно ограничен, броят на игралите за България под негово ръководство са цели 43-ма футболисти. След двата мача в Близкия Изток вероятно ще станат 46. Единственият, който игра във всичките 13 мача при Ясен Петров, е халфът на ЦСКА 1948 Ивайло Чочев. Като брой минути обаче с най-много е Кирил Десподов, който е престоял на терена 855 минути.

Така сегашният селекционер може с чиста съвест да каже, че е опитал почти всичко и е дал шанс на максимално широк кръг хора. Сега остава да отсее най-достойните, с които да спечели първото място в Лигата на нациите, което е напълно реална цел пред отбора.