Лион надви с 1:0 като гост на "Ещадио до Драгао" Порто в първа осминафинална среща от Лига Европа. Бившият играч на Милан Лукас Пакета стана герой за гостите с гола си в 60-ата минута. Първоначално имаше неяснота дали попадението ще бъде зачетено, тъй като се появиха съмнения за засада на Дембеле, но в крайна сметка голът бе признат за редовен.

В самото начало на мача се получи сблъсък между Пепе и Лукас Пакета, след който няколко минути на двамата бе оказвана медицинска помощ, като по-лошо изглеждаше състоянието на бразилския халф на гостите от Лион. И двамата все пак продължиха участието си в двубоя, като Пепе на почивката бе сменен от Рубен Семедо.

Дълбоко в добавеното време централният защитник на Порто Шансел Мбемба изпрати топката във вратата на Лопеш, но радостта на “драконите" продължи твърде кратко. Изравнителният гол в 95-ата минута бе отменен поради засада и в крайна сметка Лион удържа ценната преднина преди реванша. Французите сложиха и край на серията от 18 поредни мача без загуба на португалския гранд във всички турнири.