През 2021 г. злоупотребата с екопомощите за електрически автомобили в Германия очевидно е придобила значителни размери. Какъв е номерът? Множество електрически автомобили, които са субсидирани в Германия с подзпомаген за покупка до 9000 евро, се изнасят в чужбина след изтичане на предписания период на държане от шест месеца.

"Около 30 000 електро коли вероятно са били продадени в чужбина като малко употребявани автомобили само през първите девет месеца на миналата година“, казва Стефан Брацел, професор по автомобилна икономика и директор на Центъра за управление на автомобилите (CAM) в Бергиш Гладбах. Сега Федералното министерство на икономиката иска да предприеме действия срещу тази практика.

"Целта на финансирането не е субсидираните автомобили да се препродават редовно на други европейски страни след изтичане на минималния период на държане, а това да се превръща в бизнес модел за търговци и купувачи“, казват от министерството – Разпознали сме проблема. В момента министерството работи по коригиране на финансирането от 2023 г. Ще вземем предвид и въпроса за минималния период на задържане. Разглежда се удължаване на минималния период на задържане".

Според експертите той трябва да се удвои от шест на дванадесет месеца. Всеки, който иска да продаде електрическата си кола след по-кратък период от време, ще трябва да върне субсидията. Министерството приема, че загубата на стойност на употребявана кола след дванадесет месеца е значително по-висока, отколкото след шест месеца и че препродажбата в чужбина може да стане по-малко привлекателна. Новите правила ще се прилагат от 2023 г.

За първи път САМ използва регистрационните данни от миналата година, за да покаже колко коли, субсидирани в Германия, очевидно са били изнесени в чужбина. През 2021 г. може би е всеки осми от новорегистрираните електро автомобили. Проучването стига до заключението, че "германската държава насърчава електромобилността в чужбина". По консервативни оценки се казва, че "само през 2021 г. до 240 милиона евро държавни субсидии за чисто електрически превозни средства може да не са били използвани по подходящ начин“.