Добре известно е, че германците обичат много колите си. Още по-изненадващо обаче е, че всеки десети германец почти не мие собственото си превозно средство. Това е резултат от анкета на AutoScout24 и Innofact.

Целта на проучването е била да се разбере по какъв повод и колко често германците карат собствената си кола до автомивката. Резултатът - едно на всеки три измивания е било когато времето се подобрява, а едно на всеки четири при ваканционни пътувания. А 20 процента приемат присърце финния намек на фамилната ръководителка, че най-накрая отново трябва да почистят и измият колата...

По-конкретно, 33 процента се отправят към автомивката, когато времето се подобри. 23 процента от анкетираните измиват собственото си превозно средство, преди да отидат на почивка. Точно толкова (23 процента) правят обиколка до автомивката, на която се доверяват, веднага след отпуската си.

Причината да разкрасите собствения си автомобил не винаги е свързана с положителни чувства като слънце и почивка. Всеки пети започва да се грижи за боядисване и други подобни само когато фамилната шефка му натъртва твърде дълго. Иначе почистването на автомобила е особено популярно, когато шофьорът иска да създаде добра представа за себе си. Дванадесет процента мият, когато отиват на професионална среща, осем процента преди среща и пет процента преди среща с приятели.

За добро впечатление на собствените си роднини, изненадващо малцина полагат големи усилия - само четири процента от анкетираните преминават през автомивката по пътя към собствените си родители. А какво ако отива при свекърите? Миенето на автомобили тогава е още по-малко необходимо – само 3 процента смятат за подходящо да се появят при родителите на по-добрата половина с чисто превозно средство.

Между другото - 12 процента не позволяват на желанието да се мие колата да се ръководи от външни причини. Казват - мия си колата в определени часове - независимо с кого се срещам или какво смятам да правя с колата. Единадесет процента, които на практика никога не мият колата си, могат само да клатят глави по въпроса...