На изложението за потребителска електроника (CES) 2022 в Лас Вегас, BMW iX Flow с E Ink беше една от наистина големите атракции. Защото в прототипа е използвана цифровизация, за да се адаптира екстериора на колата към различни ситуации и спрямо индивидуални желания. Машината може да се види в BMW World в Мюнхен от сега до средата на март.

Специалното покритие на iX Flow с E Ink работи по подобен на четец на електронни книги. Специална обвивка за тяло съдържа няколко милиона цветни капсули. Възбудени от електрически сигнали, отрицателно заредени бели или положително заредени черни пигменти се събират на повърхността и по този начин променят външния цвят.

В не много далечно бъдеще технологията предлага редица възможни области на приложение, например за подобряване на енергийната ефективност.

Електрофорезното боядисване в BMW iX Flow с E Ink не консумира постоянно енергия, а само за кратко при промените на картинката. Тъй като бялата повърхност отразява слънчевата светлина много повече от черната, интериорът се нагрява и по-малко. Така промяната на цвета намалява консумацията на енергия и оптимизира ефективноста на пробега.