Алберт Попов завърши на престижната девета позиция в алпийския слалом на Олимпиадата в Пекин. 24-годишният софиянец направи много добри два манша на пистата "Ледена река" в Янцин и остана само на 0.36 секунди от място на подиума. С постижението той записа най-доброто класиране на български спортист на Игрите в китайската столица.

"Със смесени чувства съм. Разбира се, резултатът е страхотен, но искахме малко повече. Можеше да се свалят по 3-4 десети и в двата манша. Спортната злоба в мен се обажда сега и в следващите два часа ще ме държи и ще ме е малко яд. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, така и във втория манш, въпреки че пистата е равна, доста по-лесна. Една идея съм по-слаб там, но съумяхме да се настроим. Дори аз самият успях да си сменя малко техниката, защото на тези равни терени трябва да седиш много високо, за да не губиш време. Радвам се от постижението, въпреки всичко, защото на този равен терен се оказа, че мога да бъда наравно бърз с останалите“, коментира Попов за БТА.

"Запазих си позицията от първия манш. Исках да скоча малко по-напред. Хвърлих се, случват се грешки. Сега ще изкоментираме спускането с Ивайло Борисов. Все пак съм доволен, в топ 10 на Олимпиада съм, така че ще се почерпим“, добави той.

Българинът призна, че не е направил най-доброто начало на втория манш, където е загубил 4-5 десети от секундата.

"Стартът е доста специфичен. Имаш точно четири врати, в които трябва да събереш максимално скорост за следващите 30 секунди равно. И в двата манша карах 22-и поред, условията и теренът са добри, но стават едни следи, в които в тези четири врати, ако не успееш да влезеш в тях перфектно и да вземеш максимума, просто постепенно губиш по малко. Доколкото си спомням и усетих на една от тези врати, че външният ми крак отплесна, което по принцип значи, че не си събрал енергия от завоя и излизаш с доста по-ниска скорост за равното“, обясни алпиецът.

Той все пак записа второ най-добро постижение за българин в алпийските ски на Зимни олимпийски игри след двете шести места на Петър Попангелов в слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.