Отобанът изглежда като смесица от модерна окачена железница и вагон с асансьор. С това транспортно решение наречено отобан /ottobahn/, което е беземисионно и напълно автономно, стартъп от Мюнхен иска да предложи нищо повече и нищо по-малко от мобилността на транспортното бъдеще и току-що направи важна първа стъпка.

Отобанът е транспортна система разположена на височина от пет до десет метра над днешните пътища. Състои се от висящи кабини, които са свързани с релса, движат се безопасно и могат да бъдат спуснати на земята практически във всяка точка по маршрута с помощта на несложна система за спускане и повдигане.

Системата планира всяко пътуване отделно, пътниците просто поръчват своята кабина чрез приложение, а "тяхната“ кабина ги отвежда до желаната дестинация. "Смяната на влакове или търсенето на място за паркиране могат да останат в миналото благодарение на отобана“, казват новаторите.

Веднъж пусната в експлоатация, иновативната транспортна система ще се захранва 100 процента от възобновяеми енергийни източници и, според нейните изобретатели, може да има значителен принос за намаляване на емисиите на CO2, причинени от трафика. По маршрути до 1000 километра, отобанът трябва да превъзхожда всеки друг вид транспорт, включително самолета, в трафика от врата до врата.

Според изчисленията той изразходва само една десета от енергията на електрически автомобил или, преобразувано в разхода на двигател с вътрешно горене, 0,2 литра бензин на 100 километра. Изграждането на инфраструктурата струва от два до десет по-малко от това на тази за другите видове транспорт и може да бъде завършена значително по-бързо.

От пролетта на 2022 г. предстои да се проведат тестове в община Тауфкирхен близо до Мюнхен, за да се види дали всичко това работи и на практика. За целта районното управление на Мюнхен току-що издаде разрешение за строеж за първото изпитателно трасе на отобан. Резултатът от тези тестове ще са съществена предпоставка за получаването на лиценз за експлоатация, придружен от проверка на TÜV Süd.

Дължината му ще е около 900 метра, като мястото е вече проучено. През втората половина на годината първоначално ще започне работа едно превозно средство. Управляващият директор на ottobahn Марк Шиндлер сподели - "След това ще увеличим бройката до пет превозни средства, които ще покрият 100 000 километра тестови пробег.“