Във френската столица имат намерение да забранят карането на мотоциклети и скутери с двигатели с вътрешно горене. И не, не е причина за това, което първа ви идва наум – изхвърляните вредности от двигателите им...

Подбни предложения се правят в някои графства на Великобритания, в Европа и дори в някои градове в Съединените щати. Въпреки това, никой издига идеята за пълна забрана на всички мотоциклети с двигател с вътрешно горене в определено географско местоположение.

От френската столица идват индикации че има сериозен натиск да се премахнат от пътищата всички мотоциклети и скутери с двигател с вътрешно горене. Иска се не само да се спре продажбата им, но и карането им навсякъде в границите на градовете да е незаконно. Твърдението е, че шумовото замърсяване води до сериозни здравни и икономически последици.

Тази битка не е за това колко вредности бълват от мотоциклетните ауспуси, а свързано с нещо, което наистина в първия момент няма да ви дойде наум - шумовото замърсяване. Точно така, на парижани им е омръзнало от шумния им град. План за шума в град Париж беше представен миналия октомври с 30 действия, предложени от градската администрация.

Инициатива се стреми да събере идеи от редовните граждани и едно от предложенията, получило голяма подкрепа, е забраната за каране в града на мотоциклетите с двигател с вътрешно горене. Естествено електрическите двуколесници са изключени от предложението, защото изцяло електрическите модели произвеждат малко или никакъв шум. Сътношението на общественото мнение по въпроса е 3 към 1 в полза на забраната.

Властите в Париж вече експериментират със звукови радари като начин за борба с прекомерното шумово замърсяване в града. Такива устройства позволяват на полицаите да определят кой мотоциклет излъчва повече децибели, отколкото е позволено, след което идва и солена глоба за водача.

Ако смятате, че твърдението за последици за здравето е нелепо, погледнете цифрите. От Европейската агенция по околна среда казват, че 16 600 "преждевременни смъртни случаи“ в Европа са причинени от шумово замърсяване, както и 72 000 хоспитализации. Да, наистина в наши дни всичко е здравна криза...

Противниците на идеят твърдят, че шумният мотоциклет е безопасен мотоциклет. Всеки, който е карал в трафика мотоциклет, знае, че много шофьори просто не го виждат, така че е по-добре, ако могат да ви чуят. Въпреки че изцяло електрическите мотоциклети могат да вдигат известен шум, все още неяма такъв, който да дублира воя на Screaming Eagle, правещ мотоциклета забележим.

Подсилването на аргумента за забрана на мотоциклети и скутери в Париж е предполагаемата неизбежност на забраната за използване на всички автомобили с двигатели с вътрешно горене.