Все повече и повече шофьори се насочват към всесезонните гуми. Тези универсални автомоблини "обувки“ са особено популярни сред малките и компактни автомобили на пазара като Polo и Golf. Но дали е достатъчно добра идея да не сменяте два пъти в годината летните и зимните гуми? Предимствата са очевидни - няма нужда да давате пари за смяната, която не е евтина, трудоемка е и отнема много време, и няма нужда да имате място или да резервирате и плащате за място за съхранение на втория си комплект колела.

Но дали универсалните модели също са истинска замяна на зимни гуми? Поне всички подобни маркови гуми са маркирани със специалния символ на снежинка и следователно са одобрени и за сняг. Всъщност работата на всесезонните гуми е по-скоро като тази на зимна гума. Те имат по-груб профил, гумената смес е по-мека, за да създаде сцепление дори при ниски температури. Те също така имат "подвижни“ блокове на протектора си, които пасват по-добре с неустойвата, студена повърхност на покрития със сняг път.

Резултатите от сравнителниите тестове го доказват. Зимните гуми с размер 205/55 R 16 спират средно след 28,4 метра на сняг при минус десет градуса, M+S гуми след 32,1, летни едва след почти 53 метра.

От другата страна на медала са по-високите стойности на съпротивлението при търкаляне и съответно разходът на гориво, а спирачният път е по-дълъг при сухи пътища през лятото. Seat Leon с летни гуми (205/55 R 16) спира при 100 км/ч (при 25 градуса) след 38,2 метра, с гуми M+S спирачният път се увеличава до 42,3 метра, а със зимни гуми до 42,6 метра. На мокър път колата спира при 80 км/ч при 25 градуса с летни гуми след 34.3, с гуми M+S след 35.2 и със зимни гуми след 36.2 метра. Така че разликите са малки.

Заключение - всесезонната гума е компромис, който изисква отстъпки от шофьора при карането и имат по-високразход на гориво. Въпреки това, по отношение на динамиката и безопасността на шофиране, недостатъците могат да бъдат сведени до минимум чрез използване на качествени марки и умен избор на размера на гумите.

Ако изберете малко по-широка гума от стандартната, която все пак е разрешена по спецификацията на колата, ще имате значително по-добри характеристики на шофиране на сняг през зимата, както и на сухи и мокри пътища през лятото.