Четири състезания ще се проведат по едно и също време в Чепеларе в края на януари 2022 г.

Остава точно месец до момента, в който България ще поеме домакинството на Европейско първенство по ски ориентиране, кръг от световната купа, световно първенство за младежи до 23 г. и световно първенство за ветерани. Състезанията ще се проведат в Чепеларе от 21 до 27 януари 2022 г.

Ски ориентирането съчетава физическа издържливост, техника на каране на ски и интелигентната способност да се намери най-добрия и къс път между две контролни точки. Състезателите разполагат със ски тип "писалки", компас и закрепена на специален планшет карта, която показва както заобикалящия релеф, теренни форми, наличие на различни обекти, поляни и гори и тяхната различна гъстота, така и възможностите да се премине по специално обработени пътеки с различно ниво на проходимост.

България се гордее със своите зимни курорти, в които всяка година хиляди туристи от страната и чужбина се наслаждават на възможностите за зимни спортове, предимно алпийски ски и модерните напоследък сноуборд и др. Въпреки че през годините сме имали желанието за организиране на Зимни Олимпийски игри, влиянието на зимните дисциплини засега не е впечатляващо.

И все пак няма как да не споменем Евгения Раданова с нейните три олимпийски медала - два сребърни и един бронзов, както и две световни титли на 500 и 1000 м. в шорт трека. Незабравим е моментът с олимпийското злато в биатлона на Екатерина Дафовска в Нагано, бронзът на Ирина Никулчина пак в биатлона, а в по-отминалите времена третото място на Иван Лебанов в ски бягането. На ниво световни първенства имаме и две титли в танцовата двойка Албена Денкова и Максим Стависки във фигурното пързаляне.

Вероятно малко известен за мнозина обаче е фактът, че за първи път световна титла в зимен спорт България печели именно в ски ориентирането. Нейна притежателка през 1994 г. става Пепа Милушева, която е най-бърза в спринтовата дистанция, а в класическата се нарежда четвърта. Дълго време това е единствената световна зимна титла за страната ни, а до 2017 г. е единствената в ски дисциплина. Тогава България печели за втори път и отново в ски ориентирането.

Шампион е Станимир Беломъжев, който от години е част от световния елит, а девет години по-рано е станал два пъти световен шампион и за младежи от първенството в Доспат. Постоянното му присъствие в компанията на руснаци, шведи, финландци, норвежци и швейцарци е нещо много повече от добро постижение. Титла на планетата има на студентски игри, а веднъж е пръв за Световната купа. В добавка са три европейски титли в елита и безброй медали от най-висок ранг.

Спортното ориентиране е специфичен спорт, който макар и да е сред дисциплините, които са най-комплексни за подрастващите и дава възможност за практикуване от 10 до над 90 г., не се вписва в критериите на МОК за участие в Олимпийски игри. Най-близо до тях обаче е ски ориентирането, което поне за момента пробива до задължителната програма на Зимните университетски игри през 2027 г.

165 са заявките за Европейското първенство и Световната купа в Чепеларе до момента, информират организаторите. Тепърва се очакват повечето заявки за Световното първенство за ветерани, за което до момента са се заявили близо 100 състезатели.

Подробна информация към настоящия момент може да бъде открита на Бюлетин N3 и сайта. Спортният форум се провежда с подкрепата на община Чепеларе, Министерството на младежта и спорта, както и със съдействието на Българската федерация по ориентиране и партньорите от Спорт-тото, Top-rent-a-car, Novakov Energy Consulting, Натурална минерална вода Хисар - милениум, Bryzos, SiVen, TrackSport и Аптека - Inpharm.