От началото на ноември шофьорите във Федералната република вече плащат значително повече от преди за определени нарушения поради новия каталог с глоби. Фокусът на вниманието на полицията е върху всички, които карат твърде бързо, паркират неправилно и по-специално пречат или застрашават участниците в движението по тротоарите или велосипедните алеи. Както съобщи Федералното министерство на транспорта (BMVI), по-строгите изисквания за глоби и предупреждения са предназначени предимно за възпиране от нарушения.

Освен към нарушителите на скоростта и паркинг хулиганите, фокусът на новия каталог с глоби пада и върху тези които не осигуряват бързо аварийна лента, свободна за преминаване на линейките, аварийните служби и полицията. Те вече са заплашени от глоба от 200 евро, две наказателни точки в регистъра на нарушителите във Фленсбург и едномесечна забрана за шофиране.

А в случай на опасност от шофьор, който нарушава аварийната лента като се намъква в нея с цел изпреварване на задръстването, глобата се увеличава на 280 евро плюс две точки и едномесечна забрана за шофиране. Ако имуществени щети са причинени от неоформяне на спасителната лента, се дължат 320 евро, две точки и едномесечна забрана за шофиране.

Всеки, който влезе в аварийна лента без разрешение, също ще получи забрана да шофира за един месец, две точки във Фленсбург и глоба от 240 евро. И за това нарушение глобата нараства постепенно до 280 евро с увреждане, 300 евро при застрашаване и 320 евро при щета на имущество.

С тези вече доста драстични наказания законодателят отчита факта, че само работещ авариен коридор позволява на пострадали хора да бъдат обгрижвани без ненужно забавяне. И за тези хора всяка минута забавяне може да е жизненоопасна.

Шофьорите, които безразсъдно паркират по тротоари и велосипедни алеи, също представляват значителен потенциал за травми и са потенциална опасност. Същото важи и за паркирането на втори ред. Последното нарушение сега струва 55 вместо предишните 20 евро. Ако паркирате автомобила си на тротоар или велосипедна пътека по възпрепятстващ или опасен начин и по този начин принуждавате пешеходец да използва улицата, можете да очаквате глоба до 80 евро, ако бъдете хванати. Ако пък се стигне и до материални щети, глобата е 100 евро. Във всички тези случаи "черешката на тортата“ е друга точка във Фленсбург. А ако ползвате неупълномощено паркомясто за инвалиди, "талонът за паркиране" се увеличава от 35 на 55 евро.

Бързаците също ще трябва да бръкнат по-дълбоко в джобовете си. Защото в градските райони превишаването на скороста с 16 до 20 км/ч вече се "таксува“ 70 вместо досегашните 35 евро. А тези, които карат с 16 до 20 км/ч превишение извън населените места, ще трябва да дадат 60 вместо предишните 30 евро. По принцип важи следният принцип: колкото повече превишавате ограничението на скоростта, толкова по-скъпо става. В горната част на на скалата, когато са измерени с повече от 70 км/ч над ограничението, ще се плащат 800 евро в градските райони и 700 евро извън градските райони.

Освен това бързаците, които, както и преди, надвишават максималната скорост от 21 км/ч и повече, ще трябва да очакват допълнителни наказателни точки във Фленсбург. И според новия каталог с глоби, забраната за шофиране ви заплашва ако карате с превишаване на ограничението на скоростта в градските райони с 31 км/ч и извън градските зони с 41 км/ч.