Проучване на статистическата агенция JATO Dynamics сочи, че почти половината от всички продавани в глобален мащаб изцяло електрически автомобили (BEV) са част от портфолиото на китайски производители.

Данните на JATO Dynamics показват също така, че през първите девет месеца на 2021 година, в световен мащаб са били реализирани 2.97 млн 100% електрически коли, което представлява увеличение от 149% в сравнение със същия период на 2020-а.

Ръстът в продажбите на BEV автомобили е още по-впечатляващ на фона на повишението от едва 11% в автомобилния пазар като цяло, като в същото време новите автомобили с изцяло електрическо задвижване формират 5.8% от общата реализация. През 2020 година, този показател е бил 2.6%.

Според данните на JATO Dynamics, 100% електрическите автомобили на китайски производители формират 45% от общия пазар на електромобили в света, докато пазарното присъствие на автомобилни марки (с всякакъв вид задвижване) от Китай в световен мащаб е на ниво от 15%.

От агенцията посочват също така, че около 95% от китайските BEV предложения се реализират на родния си пазар, и че почти половината от глобалните продажби на Tesla за периода януари-септември са били произведени в завода на американската компания в Шанхай. Наз