Руските тенисисти няма да имат право да участват на Уимбълдън тази година поради нахлуването в Украйна, според публикация в британския сайт "Спортико".

По-рано този месец All England Lawn Tennis Club,който организира турнира от Големия шлем, заяви, че е в преговори с британското правителство за участието на играчи от Русия и Беларус. Организаторите заявиха, че планират да обявят решението в средата на май преди крайния срок за участие на турнира от 27 юни до 10 юли.

Забраната за руски играчи би попречила на номер 2 в света Данийл Медведев и Андрей Рубльов, който е номер 8, да участват при мъжете. Анастасия Павлюченкова е 15-а в ранглистата при жените.

В публикацията се казва, че не е ясно дали играчите от Беларус също ще получат забрана. Беларус е ключова територия в инвазията, която Русия нарича "специална операция".

Международната федерация по тенис забрани на тенисистки от Русия и Беларус да участват в отборните турнири след нахлуването. На отделни играчи е разрешено да играят, но не с името или флага на своите страни.