С демонстрации и много настроение джудистите ни презентираха европейското първенство в София за мъже и жени, на което България за първи път ще бъде домакин в края на месец април.

Форумът в The Mall събра десетки почитатели на бойното изкуство. В ролята на ко-водещ влезе най-успешният ни джудист Ивайло Иванов, който даваше и разяснения за това какво се случва на татамито. А арената на схватки бе точно като състезателна, дори имаше и часовник за отброяване на времето.

Демонстрацията бе открита от Марк Христов и Божидар Темелков. И всяко тяхно ефектно хвърляне провокираше възгласите на публиката. "Ключът към успеха е постоянството", каза Марк, който по-рано този сезон спечели първата си титла при мъжете, като ликува на европейската купа в Прага.

"В България и стените помагат", допълни Темелков, който пожела успех на себе си и съотборниците си на шампионата в София.

Последва демонстрацията на съотборничките от ЦСКА Алекса Георгиева и Габриела Димитрова. А по време на тяхното изпълнение Ивайло Иванов разясни основният принципи на джудото – уважението към противника, към треньора, към залата...към всичко.

И допълни, че категориите в джудото са разпределени по равно – по 7 между мъжете и жените.

Атрактивна бе и демонстрацията между двукратния европейски вицешампион Янислав Герчев, който излезе на татамито с кимоното си от олимпийските игри Токио 2020, и Денислав Иванов, №1 в света и Европа за кадети. Двамата се срещнаха и във финала на държавното първенство през януари, тогава битката бе спечелена от опитния Герчев.

"Тренирам джудо откакто се помня – каза олимпиецът. – Този спорт дава много, учи на дисциплина, на концентрация, на уважение. И е много подходящ за подрастващите."

Уменията си демонстрираха също съотборничките от "Локомотив" (Сф) Снежана Граматикова и французойката с наш паспорт Амели Гиюр. А след това "тежките" Борис Георгиев и Ивайло Димитров не оставиха равнодушна публиката с атрактивните хвърляния. Презентацията закриха дамите Лидия Брънчева и Йоана Манова.

"Няма тайни в нашия спорт – заяви бронзовия олимпийски медалист Георги Георгиев, сега селекционер на националния ни отбор. – Всичко е в постоянството, упоритостта и.... две-три тайни техники. Всички бойни спортове си приличат и заради ценностната система, на която те учат. Но за разлика от другите, джудото е олимпийски спорт."

Един от най-малките фенове бе двегодишният Давид, малкият син на Ивайло Иванов. След като приключиха батковците и каките той с удоволствие се премяташе на татамито.

Презентацията бе открита от Марио Кървавац (Хърватия), директор на Евро 2022. А поздравления към участниците с пожелания за отличия на шампионата отправи Дами Стойков, вицепрезидент на нашата федерация.

Европейското първенство е от 29 април до 1 май в зала "Арена Армец".

До тогава националите ще останат на подготовка в зала "Диана".