2021 г. беше непредвидима година за автомобилната индустрия и последните данни за регистрация на автомобили от Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT) на острова потвърждават, че сътресенията ще продължат да идват. С пандемията и глобалният недостиг на полупроводници далеч не е приключило, заради продължаващата криза в Украйна, която нарушава ритмичноста на производствените линии, е трудно да се предвиди какво ще се случи тази година.

417 560 автомобила са продадени до края на март 2022 г., въпреки че това е спад от 1,9% в сравнение със същия период през 2021 г. Покачването на популярността на електрическите автомобили продължава, като продажбите на EV нарастват със 78,7% на годишна база година и представляват 16,1% от общите продажби на нови автомобили. Дизелът продължава да е в низходяща тенденция, като намалява с 55,2% в сравнение с 2021 г. и заема само 5,6% дял от общите продажби.

По отношение на продажбите на отделни модели, най-продаваният автомобил за миналата година, Vauxhall Corsa, остава засега водещ и за първото тримесечие, Kia Sportage го следва на второ място, а Ford Puma е на трето място.

Vauxhall Corsa - 9797

Все още има доста време до края на годината, преди да коронясаме най-продаваната кола във Великобритания за 2022 г. Vauxhall Corsa оглави класацията отново и направи отлично начало на годината в сравнение с ключовите си конкуренти от Ford и Volkswagen.

Kia Sportage - 8697

Kia Sportage завърши девети като цяло през 2021 г., тази година започна ярко, но заради лошите продажби през февруари загуби първото място. Има нов модел от 2022 г. в продажба сега и може да се пребори за първото място, за което има сериозни основания.

Ford Puma - 8528

Ford Fiesta все още е начело в списъка на най-продаваните автомобили в Обединеното кралство за цял живот, но не влезе дори в топ 10 за 2021 г. Вместо това Puma оглави продажбите на на Синия овал. Осмият най-продаван автомобил във Великобритания за 2021 г. се справя още по-добре през 2022 г. и тъй като Fiesta все още липсва в топ 10, въпреки че има нов фейслифт, Puma изглежда отново ще бъде най-доброто постижение на Ford.

Hyundai Tucson - 7889

Hyundai Tucson остави сериозно впечатлетние с дебюта си през миналата година, а тази по-премиум подходът на Tucson може дори да донесе нова клиентела на марката през 2022 г., като впечатляващ семеен SUV.

МИНИ - 7860

MINI имаше удивително успешна 2021 г., заемайки трето място в общия списък на продажбите. Добавянето на изцяло електрически модел помогна за увеличаване на продажбите и реално това е първокласно, добре изградено и очарователно супермини – така че определено заслужава да запази мястото си в класирането.

Tesla Model Y - 7774

Tesla Model Y пристигна едва тази година, което прави още по-забележително, изкачването му до шесто място и изпреварването дори на модела 3. Едва ли е изненада, че стилът SUV на каросерията, съчетан със същия задвижващ агрегат като на по-ниския брат, ще се окаже неустоим, въпреки много задържаното доставяне.

Tesla Model 3 - 7773

Въпреки че е изпреварен от по-практичния Model Y, фактът, че изцяло електрическият модел 3 все още изпреварва Ford Fiesta, само показва колко автомобилният пазар за 2022 г. е пълен с изненади. Колата съчетава страхотна гама, впечатляващи технологии и бърза производителност.

Nissan Qashqai - 7531

Пристигането на изцяло новия Qashqai разбърка тази класация и се очаква въвеждането на иновативния хибрид Qashqai e-Power да ускори продажбите му по-късно през 2022 г.

Vauxhall Mokka - 7395

Най-новата Vauxhall Mokka е значителна стъпка напред от стария модел. Разположена на платформата CMP, споделена с Vauxhall Corsa и Peugeot 208, Mokka се предлага с дизелово, бензиново или дори напълно електрическо задвижване, така че има нещо за всеки вкус.

Киа Ниро - 7194

Kia Niro все още се оказва успешен модел за корейската марка. Ново Niro ще излезе по-късно тази година с подобна гама, включваща хибрид, plug-in хибрид и напълно електрически вариант e-Niro, така че Kia върши страхотна работа по заместването на настоящия модел.