В своите официални бележки до отборите и пилотите преди началото на уикенда за Гран При на Австралия, състезателният директор във Формула 1 Нилс Витих припомни на всички интересна забрана. Тя е свързана с носенето на различни бижута от страна на пилотите когато те са в своите коли по време на всяка една от сесиите.

Според Приложени L, Част 3, Точка 5 от правилника на ФИА "носенето на бижута, включително пиърсинг и метални гердани, е забранено по време на състезанията и ще бъде проверявано преди старта“.

Това официално припомняне на правилата идва след като в Саудитска Арабия преди две седмици пилотите са били предупредени само устно по време на официални брифинг след края на петъчните тренировки. Тези стъпки на Витих идват от неговото желание да се гарантира максимално безопасността на пилотите и да се избегнат потенциални допълнителни наранявания в случай на тежък инцидент.

Подобни правила, свързани с носенето на бижута, не са нещо ново. Такива рестрикции датират още от 2005 година, когато в ралита под шапката на ФИА бе въведена изрична забрана за носенето на гердани и други бижута. Подобни забрани за носенето на бижута има в много други спортове, включително футбола, баскетбола, волейбола и други.