Европейската комисия за транспортна безопасност (ETSC) публикува резултати от интересна инициатива за повишаване на безопасността по пътищата на Германия, която демонстрира желанието на десетки градски управи за въвеждането на ограничение на максималната скорост на 30 км/ч в пределите на селищата.

Кампанията Lebenswerte Städte durch angemessene Geschwindigkeiten или Градове с по-добра среда на живот чрез ниска скорост на движение на МПС, има за цел да се обърне към федералната политика с идеята за промяна в закона, която да позволи на местните управи да могат да въведат ограничение на максималната скорост от 30 км/ч по-лесно и бързо.

Към момента, подобно ограничение може да бъде въведено само в случай на опасности на пътя като сняг, на отделни пътни участъци, частични пешеходни зони и други, но не и на територията на по-големи зони.

Инициативата е стартирана през юли миналата година от градовете Аахен, Аугсбург, Фрайбург, Хановер, Лайпциг, Мюнстер и Улм, а едно от най-новите попълнения в списъка със 100 града, е Берлин.

"Бързото разгръщане на инициативата и нейният безпартиен характер демонстрират колко спешна е тя... Това се отнася за качеството на живот в нашите градове, а не за идеология на транспортната политика", коментира Томас Диберг, кмет на Лайпциг и говорител на инициативата.