Нова световна звезда изгрява в DTM - рали легендата Себастиен Льоб ще отпразнува своя дебют в традиционните състезателни серии. Деветкратният световен рали шампион ще пилотира Ferrari 488 GT3 на отбора на Red Bull AlphaTauri AF Corse като резервен пилот на откриването на сезона от 29 април до 1 май в Портимао в Португалия. В първите две състезания французинът заменя новозеландеца Ник Касиди, който не може да стартира в DTM заради припокриване с Формула Е. Като заместващ пилот, Льоб също има право на точки според правилата.

"Наличието на най-успешния рали пилот за всички времена на нашето откриване на сезона в Портимао е истински акцент, който феновете могат да очакват с нетърпение“ - казва шефът на DTM Герхард Бергер - "Успехите в кариерата му говорят сами за себе си. Въпреки това, това го очаква тежка конкуренция срещу много силни пилоти".

48-годишният французин има впечатляващите девет световни рали титли и 80 победи в ралита, но също така е доста запознат и с пистовети състезания. Например през 2006 г. той участва в 24-те часа на Льо Ман (второ място), а през 2014 и 2015 г. в Световния шампионат за туристически автомобили (трето място като цяло).

През 2022 г. Льоб вече има записани успехи - спечели втория и седмия етап на рали Дакар и завърши втори в генералното класиране. Само седмица по-късно спечели рали Монте Карло за осми път. През февруари пък победи в "Състезанието на шампионите" за четвърти път, проведено за първи път в замръзналото Балтийско море на Швеция, изпреварвайки четирикратния световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел.

"По време на кариерата си винаги съм обичал да сменям дисциплини. DTM е много известен шампионат и когато имах възможността да участвам, аз естествено се възползвах. Това е вълнуващо ново предизвикателство, защото стилът на шофиране е напълно различен“, казва Льоб.