“Зелен паметник" изграждат във Велико Търново. Идеята на монумента е да увековечи паметта на жертвите на комунистическия режим от старата столица и региона. Началото бе поставено със засаждането на различни видове дървета и храсти в пространството около кръста в парк "Дружба", издигнат в памет на избитите след 9 септември 1944 година и екзекутираните на това място от Народния съд българи.

Инициативата е на комитет "Ген. Сава Муткуров" , проектът е изготвен безвъзмездно от ландшафтен архитект Вълкана Тарапанова – Русева, а изпълнител е фирма "Флори – Н", която е специализирана в областта на парковото озеленяване.

Средствата за осъществяване на идеята са изцяло от дарители, като до момента са събрани около 5000 лева. Проектът ще се реализира на два етапа.

Първият включва озеленяването на пространството, като инициаторите се надяват на по-късен етап с подкрепата на Община Велико Търново да успеят да изградят алея с паркова мебел, която да свърже парк "Дружба" с улица "Козлодуй" .

“По този начин ще бъде осигурена още една възможност за достъп на гражданите до парка, каквато в момента липсва", обясни председателят на комитета Венелин Иванов.

“Фокус" припомня, че първоначалната идея на съмишлениците от комитет "Ген. Сава Муткуров" беше в района на съществуващия кръст на старите гробища – парк "Дружба" да бъде издигнат мемориал.

“Впоследствие беше решено бетонните конструкции да бъдат заменени с красиво парково озеленяване. Нека върху кръвта им да пада цвят от красиви дървета, а да не тежи бетон", каза Венелин Иванов.

Стотици са убитите без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдените на смърт от Народния съд, изселвани, въдворявани в трудови лагери, лишавани от имущество, от право на препитание, на обучение и репресирани наши съграждани. Те са от различни съсловия – кметове, адвокати, висши военни, свещеници, служители, предприемачи, търговци, интелектуалци, учители, лекари, хора на изкуството, работници. Много от тях са се сражавали във войните за национално обединение и са служили на обществото дълги години. Награждавани са с отличия и ордени. Били са лидери в обществения живот, дарители, спомоществователи на сиропиталища, старчески домове, болници и училища. Били са регенти, министри, кметове, депутати, командири на армии и гарнизони, пощенски служители, директори… Повечето от тези хора са незаслужено забравени, въпреки че са достойни и смели личности, допълва Иванов.

Сред тях е и регентът ген. Никола Михов, който беше обявен посмъртно за почетен гражданин на Велико Търново. По предложение на комитет "Ген. Сава Муткуров" и с решение на Великотърновския общински съвет, на негово име беше кръстен един от новите мостове в старата столица, който се намира в близост до родната къща на генерала.

Всеки, който е съпричастен с идеята за доизграждане на "Зеления паметник" в памет на жертвите на комунизма, може да го направи с дарение по сметката на Сдружение "Комитет ген. Сава Муткуров":

Търговска Банка Д Банк

IBAN: BG21DEMI92401000279215

BIC: DEMIBGSF

основание - жертви на комунизма.