Оставка от страна на председателя на Общински съвет - Стара Загора Ивета Лазарова е абсолютно наложителен акт. Това съобщи в социалните мрежи народният представител от "Възраждане“ Искра Михайлова, предаде репортер на "Фокус". По думите й Лазарова е лъжесвидетелствала в дело за купуване на гласове.

"Ивета Лазарова не може да продължи да заема поста Председател на Общински съвет-Стара Загора поради тежко уронване престижа на институцията и нарушаване на закона. От решение на Върховния касационен съд, който постановява окончателно присъда за купуване на гласове на общинския съветник Янко Янков от групата "Алтернатива на гражданите – ВМРО“ , с когото Лазарова живее на съпружески начала и имат дете, става ясно, че съдът отхвърля свидетелства на Лазарова като недостоверни, съответно ги квалифицира като лъжесвидетелстване", каза Михайлова.

Тя припомни, че Лазарова е била издигната за председател на Общински съвет - Стара Загора от една от най-малките групи в Съвета - тази на местната коалиция "Алтернатива на гражданите – ВМРО“, в която освен тя и осъдения Янко Янков, е и Красимир Червилов – председател на ВМРО - Стара Загора.

"Въпреки това, беше избрана с гласовете на ГЕРБ и образуваното от нея мнозинство. В правилника на Общински съвет- Стара Загора е прието и записано, че в своята дейност Общински съвет- Стара Загора се ръководи от принципите на законност, гарантиране и защита интересите на жителите на Община Стара Загора, публичност при взимане решения и тяхното изпълнение. Съответно няма как да бъде председателстван от лице с компрометиран морал, с липса на чувство за обществена отговорност и нарушаващо законите на Република България. В решението на Върховния касационен съд има категорични данни, че Лазарова е лъжесвидетелствала в полза на Янко Янков, понастоящем осъден за купуване на гласове. С оглед на всичко гореизложено и в полза на обществения интерес, настоящият председател на Общински съвет - Стара Загора би следвало незабавно да се оттегли от поста си и да напусне Общинския съвет", пише Искра Михайлова.