Постоянна експозиция във видинския музей "Кръстата казарма“-"Властелините на Дунав" разказва за историята на риболова и за християнския празник Никулден. За нея и за най-голямата риба, уловена в Дунав до днес - 393 килограмова моруна край с Връв преди 80 години, разказва за "Фокус“ етнографът от Регионалния исторически музей -Видин д-р Сашка Бизеранова.

Река Дунав, която е втората най-голяма европейска река крие много тайни. Не случайно рибарите разказват, че в реката " дебнат" гигантски моруни убийци. Легендите сред професионалните рибари във видинското село Връв са десетки-за уловени моруни от по над 200, 400, та дори и 800 килограма-истински чудовища. Хората си спомнят и за гигантска уловена моруна, от която са извадили над 70 кг черен хайвер – един от най-изисканите деликатеси, който на европейските пазари се продава по 3000 долара килограма. Захари Стойчев от с. Връв си спомня с носталгия как дядо му " сипвал черния хайвер в голяма купа, нарязвал на едро червен лук и после всички деца кусали до насита с големи дървени лъжици". По старите рибари разказват за миналото, когато щом някой в дунавските Ново село или Връв хванел моруна-празнували всички. Хората от селата се събирали заедно и на трапезата всеки слагал по нещо- мезета, вино, ракия. А рибарят-черпел с риба –прясно уловена моруна и разбира се с черен хайвер. Но това отдавна е само спомен, а дунавската моруна е риба забранена за улов и обявена за защитен вид. В единствения по рода си в Европа и България  Музей за дунавски риболов в Тутракан от години се събират снимки и истории за огромните сладководни риби, разказва етнографът Сашка Бизеранова. Тя е предала на музея в Тутракан много снимки, запечатали огромните риби, улавяни в Дунав. В специална изложба са показани около 50 снимки на моруните – убийци.

Постоянна експозиция за развитието на риболова има и във видинския музей "Кръстата казарма“. Тя се нарича "Властелините на Дунав" и разкрива древната история на риболова в страната и региона. В експозицията са показани рибарски принадлежности, такъми и различни приспособления за ловене на риба от праисторически времена до наши дни, а също така и рецепти на традиционни рибни ястия от Видинския край, допълва Бизеранова. В изложбата може да се види факсимиле от приетия през 1885 г. Закон за риболовството в България. Той поощрява всестранно да се упражнява риболовът, който се превръща в професия за голяма част от българското население по река Дунав. По данни от преброяването през 1893 г. (публ. в алманах "Вести", - 1905 г., 108-115) с професионален риболов са се занимавали 5571 души, техният брой през 1905 г. достига 6181 риболовци, от които 3306 мъже и 2875 жени, поясни етнографът. Сред най-старите показани снимки е тази датираща от 1943 г. На нея рибарят Иван Николов от дунавското село Връв хваща най-голямата досега улавяна в река Дунав моруна с тегло 393 кг и дължина 480 сантиметра. Оригиналът на снимката се пази от десетки години, в семейството на попа от село Връв Спас Удрев, като спомен за това чудо.

Това, което разказват старите жители на дунавското село Връв, разположено на река Дунав, се е случило преди 80 години. Тогава селяните обработвали грижливо земята си, хранели от нея семействата си. През другото време ловели риба в Дунав. Навремето връвчани били много предприемчиви. Още през 1881 г. монтирали първата воденица в селото си – тази на Карол Бачи. А в реката - кат риба, кат вода. И понеже знаели “пътя" на есетровите риби, често се радвали на богат улов, разказва д-р Сашка Безеранова. В една пролетна утрин в кърмаците се случило нещо необикновено. В средата на реката се разразила истинска битка с няколко есетри и една невиждана до тогава моруна. Когато всичко завършило и хванали рибата, натоварили моруната на волска кола и я откарали в селото. Там се стекло мало и голямо. Рибата била наистина голяма – дълга близо пет метра и тежка 393 килограма! Дочул за случилото се, на мястото дотичал и местният свещеник Спас Удрев. Той благословил улова и се снимал с рибарите за спомен. А към насъбралото се множество изрекъл пророчески думи: “Братя и сестри, ето че Божията промисъл споходи тези труженици и им проводи богат улов. И помнете ми думата, че за него дълго ще се говори, защото това е невиждано чудо! ". Свещеникът се оказал прав. И до ден днешен такава риба в Дунав повече не е улавяна.

Днес е различно. Всяка година рибарите хващат все по малко дунавска риба, пък и моруната е защитен вид и улова й е забранен, кърмаците-също.

Последните моруни в района на Видинско са хванати през 2006 г. Кърмаците (големи железни куки, закачени на мрежите) отдавна вече са забранени. Кърмакът представлява дълго около 100 метра въже, на което през метър са вързани дебели стоманени куки, разказва рибарят от с.Връв Захари Стойчев. От двете страни на въжето се слагат триъгълни котви от арматурно желязо, които се забиват в речното дъно. Кърмаците се залагат напряко на течението, което е около 5 км в час в Дунав. На всяка от 100-те стоманени куки виси завързано парче корк. Така течението носи куката и тя се движи. За щастливците в миналото уловили моруни се носят легенди. Разказва се за братята Любен и Асен  Гаджулови от Ново село, които са сред щастливците уловили гигантска моруна 343 кг. Дори показват архивни снимки. Уловили моруната през пролетта на 1996 г. В огромното чудовище имало над 60 кг черен хайвер, разказва Бизеранова.

През 2013 г. видинчанинът Георги Александров улови в Дунав 48 кг сом с дължина 206 см. Успя да улови огромния сом използвайки кльонк.Това е най-едрият сом, улавян в района с въдица, макар, че са хващани още няколко риби с тегло над 40 кг. "Борбата беше голяма. Есента- уловът е по-рядък, но рибите са по-едри. Толкова големи екземпляри обаче трудно се срещат", си спомня днес Александров.

Стари рибари разказват и до днес за нещастието сполетяло техни колеги. Спомнят си за далечната 1994 г. когато през април двама рибари загинали в реката. Винаги Дунав пролетно време е пълноводен, а температурата на водата е около нула градуса. Падне ли рибар от лодката в студената вода, получава термичен шок и не един и двама намират смъртта си в реката. Такъв случай помнят в Ново село преди повече от 15 години. В лодката са трима приятели – рибари. Проверяват кармаците. На тях се е закачила моруна, но никой не предполага, че е близо 200 кг. Докато единият седи при двигателя в задната част на лодката, двамата рибари започват борбата с огромната риба и се опитват да я натоварят в лодката. Духа силен вятър, в реката има вълни. Моруната се бори за живот и успява да наклони лодката към водата. Двама от рибарите политат и падат във водата. За секунди потъват към дъното, течението ги повлича. Изчезват за секунди. Тялото на единия рибар е открито след два дни заплетено в  кърмаците, прободено от острите куки. Другият е отнесен от течението на Дунав и трупът му не е намерен. Моруната, която ги е убила, била извадена същия ден от третия оживял след схватката рибар. Тежала 196 кг и имала 45 кг черен хайвер, разказа Бизеранова.

Във Видинско хората тачат много Никулден. На празника днес рибарите край Дунав задължително ще запалят свещ в храма, ще се помолят за здраве на Свети Никола, ще прелеят вино и ракия за "да се намери на мъртвите рибари" намерили смъртта си в голямата река. Ще хвърлят и цветя в реката, в тяхна памет. И на трапезата ще сложат рибена чорба и задължително шаран-за късмет. Ще разказват спомени за уловените големи риби в Дунав.