17-я Празник на горнооряховския суджук започва днес. Официалното откриване ще е тази вечер в района на Летния театър в железничарския град, предаде кореспондент на "Фокус“. Това ще се случи в 18:00 часа, но проявите започват половин час по-рано с изпълнение на младите таланти от "Джуниър бенд“ – Велико Търново и горнооряховския Мажоретен състав "Българче“. На сцената тази вечер ще се качат и много местни групи, както и фолклорните изпълнители Николай Славеев и Мария и Магдалена Филатови.

Горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено в ЕС географско указание за произход, а празникът, посветен на него се чества от 2007 година, по решение на Общинския съвет.

В програмата са включени много кулинарни атракции и надпревари.

На 1 юни забавленията започват със специално детско шоу. През целия ден на мястото ще има музикални и артистични изпълнения, ще се провеждат кулинарни игри, викторини, занаятчийски работилници, суджукарско надиграване. Специална изненада за посетителите ще е "Суджукарското дърво на късмета“. Всеки, който иска да участва в тази игра, трябва да си купи сувенир от щанда на Исторически музей. Няколко пъти през деня ще има и томбола, в която ще се раздават награди за късметлиите.

Под надслов "Духовни мостове и традиции на народното изкуство и занаяти“ в парка вече е подредена алея на занаятчийски работилници, а местни готвачи ще представят много ястия от горнооряховския саджак.

Кулминацията на празниците в Горна Оряховица ще е обичания от всички Любо Киров.

В събота, първи юни, Любо Киров ще излезе на откритата сцена край Летния театър. Концертът започва в 21:30 часа.

Официалното закриване на тазгодишните празници е от 11:00 часа на 2 юни, неделя.