И през тази година Велико Търново ще се превърне в “столица на буквите". Точно в Деня на Независимостта на България - 22 септември градът ще посрещне кампанията “Книги за смет", предаде кореспондент на “Фокус".

В празничната неделя жителите и гостите на старата столица ще имат възможност да разменят своите пластмасови отпадъци за хубава книга. Инициативата ще се проведе на паркинга на хипермаркета, който се намира на улица “Краков" 2Б.

Обикнове всяка година Велико Търново броят на участниците и събраното количество пластмаса подобрява рекорди.

Тази година "Книги за смет“ се превръща в посланик на буквите от кирилицата с ознаменуване на буквите на нашата азбука. Под надслов " Буквите, които ни свързват“ изданията са с титулни страници поредица от буквите от кирилицата. Избраните заглавия са от автори, които са писали на кирилица. Всеки град, който участва в кампанията, получава титлата "Столица на буквите“

"Книги за смет“ е най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето и в която всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland подкрепя каузвата от 2019 година, като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават.

След Велико Търново идва ред и на столицата, като кампанията ще се проведе на 29 септември, неделя, но в разширено събитие с детски работилници и богата програма. Организаторите препоръчват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди. Традиционен партньор на събитието е "ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.