От 17 септември Националният политехнически музей е домакин на новата фотографска изложба "София, уловена във времето“. Тя е създадена от Елина Нинова – фотограф и журналист.

Експозицията представя някои от най-емблематичните здания на София, построени през вековете и оцелели до наши дни. В нея са включени предимно снимки на обществени, търговски и жилищни сгради, построени в периода след Освобождението, когато има значителен растеж в строителната индустрия и столицата бързо придобива модерен европейски вид. Не са пропуснати и архитектурни паметници от предходни епохи, като раннохристиянската базилика "Св. София", дала името на града и др.

Работата на Нинова подчертава разнообразието от архитектурни стилове, представени в града. Особен интерес предизвикват изображенията на обектите, съчетаващи европейските стилове с типично български и неовизантийски елементи. Такива са: Централните градски хали, Централната минерална баня, Духовната семинария и Синодалната палата.

Сградите, сътворени в периода от Освобождението до 40-те години на ХХ век, остават ненадминати в своето многообразие и пищна фасадна декорация. Те продължават да вдъхновяват жителите на София и нейните гости със своята романтична атмосфера и допринасят значително за цялостната естетика на централния район на града.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да се насладят на красивите изображения на сградите, да ги открият и/или преоткрият за себе си и своите близки.